Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Dánsko v polovici júna otvorí hranice pre Nemcov, Nórov a Islanďanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V roku 2019 tvorili Nemci až 60 percent všetkých turistov v Dánsku. Nóri predstavovali osem percent. Mnohí z nich majú v Dánsku zakúpenú nehnuteľnosť.

Kodaň 29. mája (TASR) - Dánsko oznámilo v piatok otvorenie hraníc pre návštevníkov z Nemecka, Nórska a Islandu od 15. júna, píše agentúra AFP.

"V druhej polovici leta očakávame otvorenie pre zvyšok krajín schengenského priestoru a pre Spojené kráľovstvo," povedala na tlačovej konferencii dánska premiérka Mette Frederiksenová.

Pri vstupe do Dánska budú turisti musieť predložiť rezerváciu ubytovania mimo hlavného mesta Kodaň. Ubytovanie v Kodani bude zakázané, turisti budú môcť mesto navštíviť iba v rámci jednodňového výletu.

Dánsko pri vstupe aj odchode z krajiny umožní turistom otestovať sa na koronavírus. Testy však nebudú povinné.

V roku 2019 tvorili Nemci až 60 percent všetkých turistov v Dánsku. Nóri predstavovali osem percent. Mnohí z nich majú v Dánsku zakúpenú nehnuteľnosť.

Nórska premiérka Erna Solbergová oznámila, že Dáni budú môcť v lete navštíviť Nórsko. Hranice oboch krajín však zostanú zatvorené pre Švédov a Fínov. Nórsko takisto nepovolí návštevu Islanďanom.

Solbergová uviedla, že spoločná dohoda severských krajín o otvorení hraníc nemôže vzniknúť, keďže v rôznych oblastiach je miera nákazy rozdielna.

Švédsko zaviedlo v čase pandémie miernejšie opatrenia ako väčšina iných krajín. Miera nákazy aj počet obetí je vo Švédsku výrazne vyššia ako vo zvyšku severských krajín.

Nórsko aj Dánsko však dodali, že so Švédskom rokujú o otvorení hraníc.