Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dánsko po dvoch rokoch zrušilo zákaz chovu noriek

Norky, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Chovatelia budú musieť zaviesť prísne opatrenia na zamedzenie šíreniu infekcií a vykonávať pravidelné kontroly.

Kodaň 23. septembra (TASR) - V Dánsku sa po dvoch rokoch opäť budú môcť chovať norky. Tento štát, ktorý je jedným z hlavných vývozcov norkových kožušín na svete, dal v novembri 2020 utratiť všetky norky pre obavy zo šírenia koronavírusu. V piatok to oznámil dánsky rezort poľnohospodárstva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Dočasný zákaz chovu noriek vyprší na konci tohto roka,"
uviedlo ministerstvo, pričom sa odvolalo na odporúčania tamojšieho úradu verejného zdravotníctva. Dodalo tiež, že chovatelia budú musieť zaviesť prísne opatrenia na zamedzenie šíreniu infekcií a vykonávať pravidelné kontroly.

Dánska vláda v novembri 2020 nariadila utratiť všetkých 15 miliónov noriek, ktoré sa v Dánsku chovali na kožušinu. Obávala sa, že zvieratá sa na farmách nakazili novým zmutovaným variantom koronavírusu. Táto mutácia totiž mohla podľa dánskej premiérky Mette Frederiksenovej spôsobiť, že vtedy pripravované vakcíny proti covidu nebudú účinné.

Tento krok si vyslúžil vlnu kritiky, keďže až po začiatku likvidácie zvierat vyšlo najavo, že vláda na tento krok nemala právo. V dôsledku incidentu odstúpil aj vtedajší dánsky minister pre potraviny a rybolov Mogens Jensen.

Podľa správy komisie, ktorá rozhodnutie zlikvidovať dánske norky skúmala, jednoznačne pochybila dánska vláda a premiérka Frederiksenová. Nekonali však so zlým úmyslom, lebo v tom čase netušili, že na usmrtenie noriek neexistuje právny základ.