Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Dánsko podpísalo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Štvrtkový podpis dohody nadväzuje na záväzky prijaté počas schôdzky zástupcov krajín G7 počas summitu NATO vo Vilniuse v júli 2023.

Kodaň 22. februára (TASR) - Dánsko vo štvrtok oznámilo, že uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou s platnosťou na desať rokov. Podobné dohody už s Kyjevom uzavreli Británia, Nemecko i Francúzsko. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová na tlačovej konferencii uviedla, že Ukrajina môže počítať s pomocou jej krajiny. Dánske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že na najbližších desať rokov bude vytvorená spolupráca v civilnej i vojenskej oblasti. Finančne ju pokryje dánsky Fond pre Ukrajinu, ktorý v súčasnosti disponuje sumou v prepočte viac než 9,269 miliardy eur.

Dánsko od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 poskytuje Kyjevu vojenskú podporu a prisľúbilo mu aj stíhačky typu F-16. Dánske ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že Ukrajina môže počítať s dodávkou prvých lietadiel počas tohto leta. Závisí to od viacerých činiteľov vrátane výcviku ukrajinských pilotov.

Štvrtkový podpis dohody nadväzuje na záväzky prijaté počas schôdzky zástupcov krajín G7 počas summitu NATO vo Vilniuse v júli 2023.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý piatok dohody o bezpečnostnej spolupráci podpísal aj v Paríži a Berlíne. Ešte v januári takýto pakt podpísal s Britániou počas návštevy britského premiéra Rishiho Sunaka v Kyjeve.