Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Dánsko ponúka očkovanie vakcínami AstraZeneca a J&J ľuďom, ktorí chcú

Zdravotníčka pripravuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vakcíny tak budú dostupné pre všetky dospelé osoby, ktoré o ne prejavia záujem a absolvujú konzultáciu s lekárom.

Kodaň 20. mája (TASR) - Dánsko, ktoré ako prvá európska krajina pozastavilo používanie vakcín proti koronavírusu od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson (J&J), sprístupnilo vo štvrtok očkovanie týmito vakcínami svojim obyvateľom na dobrovoľnej báze. Vakcíny tak budú dostupné pre všetky dospelé osoby, ktoré o ne prejavia záujem a absolvujú konzultáciu s lekárom. Oznámili to tamojšie zdravotnícke úrady, informuje agentúra AFP.

"Na základe dobrovoľného systému, ktorý sme spustili, majú teraz ľudia možnosť dať sa zaočkovať vakcínami AstraZeneca a J&J, ktoré nie sú súčasťou dánskej očkovacej kampane," povedal vo vyhlásení minister zdravotníctva Magnus Heunicke.

Dánsko pristúpilo k pozastaveniu očkovania spomenutými vakcínami v marci po správach o zriedkavých, ale vážnych prípadoch krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli po očkovaní týmito látkami.

Súčasťou vakcinačného programu v tejto škandinávskej krajine, kde sa epidémiu COVID-19 podarilo dostať pod kontrolou, pričom väčšina rizikových skupín obyvateľstva a zdravotníkov už bola zaočkovaná, sú aktuálne vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Takmer 19 percent z 5,8 milióna obyvateľov Dánska je už zaočkovaných oboma dávkami, pričom prinajmenšom prvú dávku proticovidovej vakcíny dostalo už takmer 30 percent ľudí.