Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dánsko poskytne Ukrajine 19 samohybných húfnic Caesar

Na archívnej snímke z 27. februára 2022 ruský obrnený transportér horí po bojoch v ukrajinskom Charkove. Foto: TASR/AP

Dánsko sa k takémuto kroku odhodlalo aj napriek tomu, že nemá k dispozícii všetky samohybné húfnice, ktoré si od francúzskeho výrobcu objednalo.

Kodaň 19. januára (TASR) - Dánsko dodá Ukrajine 19 samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby, oznámil vo štvrtok dánsky minister obrany Jakob Ellemann-Jensen. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"S Ukrajincami sme boli v neustálom kontakte ohľadom húfnic Caesar a som rád, že sme teraz dostali širokú podporu parlamentu, aby sme ich venovali Ukrajine v boji za slobodu," uviedol minister.

Dánsko sa k takémuto kroku odhodlalo aj napriek tomu, že nemá k dispozícii všetky samohybné húfnice, ktoré si od francúzskeho výrobcu objednalo. "So systémom stále existuje množstvo technických výziev, ktoré budeme musieť riešiť v spolupráci s výrobcom a Ukrajinou," uviedol dánsky rezort obrany. Dodal, že Kyjev mal o húfnice záujem aj napriek týmto výzvam.

Ukrajine sľúbilo vojenskú pomoc aj Švédsko. Vo štvrtok oznámilo, že Kyjevu dodá svoje delostrelecké systémy typu Archer.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj viackrát požiadal svojich západných spojencov o dodávku ťažkých zbraní, pripomína AFP. Spojené štáty pri tejto príležitosti zvolali na piatok stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku. Predstavitelia 50 krajín vrátane všetkých 30 členských štátov NATO budú diskutovať o ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu.