Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dánsko pravdepodobne zlikvidovalo zmutovanú verziu nového koronavírusu

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Aby sa predišlo šíreniu novej verzie vírusu, dánska vláda nariadila vyhubiť 15-17 miliónov noriek.

Kodaň 19. novembra (TASR) - Zmutovanú verziu nového druhu koronavírusu, ktorá sa objavila na norkových farmách v Dánsku a vyvolala obavy o účinnosti budúcej vakcíny, sa zrejme podarilo úplne vykynožiť, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

"Od 15. septembra sme nezaznamenali žiadne nové prípady zmutovanej verzie koronavírusu označovanej "Cluster 5", na základe čoho dánske centrum pre prevenciu a liečbu infekčných chorôb (SSI) vyhlásilo, že vírus sa s veľkou pravdepodobnosťou podarilo vykynožiť," uviedlo ministerstvo zdravotníctva po tom, čo vláda nariadila vyhubiť 15-17 miliónov noriek chovaných v Dánsku, aby tak predišla šíreniu novej verzie vírusu.

V súvislosti s týmto kontroverzným nariadením sa v stredu rozhodol z funkcie odstúpiť dánsky minister pre potraviny a rybolov Mogens Jensen, keďže kabinet neskôr pripustil, že toto nariadenie nemalo právny základ.

Podľa štúdie Univerzity v Aarhuse sa počas posledných týždňov dôvera Dánov vo vládu po nariadení zlikvidovať všetky norky v krajine prepadla. V polovici novembra vláde dôverovala približne polovica opýtaných v porovnaní s údajmi z júla tohto roku, keď vláde dôverovalo viac ako 75 percent respondentov. Napriek klesajúcej popularite vláda navrhla legislatívu zakazujúcu chov noriek do konca roku 2021, pripomína agentúra Reuters.