Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Dáni prijmú v najbližších dňoch 30 utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O konkrétnom počte prijatých utečencov rozhoduje dánske ministerstvo pre imigráciu, a to na základe legislatívy, ktorú prijali v roku 2017.

Kodaň 27. februára (TASR) - Dánsko sa rozhodlo opätovne aktivovať plán na prerozdelenie utečencov, ktorého kvóty prestalo plniť v roku 2016, a v nadchádzajúcich dňoch prijme 30 utečencov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

"Ide o Sýrčanov alebo osoby bez štátnej príslušnosti zo Sýrie, ktoré sú v Turecku," uviedol pre AFP v e-maili dánsky imigračný úrad. Prvá skupina utečencov má do Dánska prísť pod záštitou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) už počas nadchádzajúceho víkendu.

K zmene postoja Dánska k migrácii došlo po tom, ako sa po vlaňajších voľbách ujala moci vláda vedená predsedníčkou strany Sociálnych demokratov Mette Frederiksenovou, ktorá prisľúbila prísnu ale "spravodlivú" prisťahovaleckú politiku.

O konkrétnom počte prijatých utečencov rozhoduje dánske ministerstvo pre imigráciu, a to na základe legislatívy, ktorú v roku 2017 prijali Sociálni demokrati spoločne s populistickou Dánskou ľudovou stranou (DF).

Dánsko podľa údajov UNHCR prijalo v rokoch 1979 - 2016 z táborov spravovaných týmto úradom približne 500 utečencov.