Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Dánsko po útokoch zvýši výdavky na protiteroristické opatrenia

Dánska polícia v Kodani 15. februára 2015. Foto: TASR/AP Photo

Dánsko plánuje vyčleniť 970 miliónov korún (148 miliónov dolárov) na posilnenie svojej bezpečnostnej služby PET a vojenskej tajnej služby FE, aby mohli sledovať zahraničných bojovníkov v cudzine.

Kodaň 19. februára (TASR) - Dánska vláda dnes podľa očakávania predstaví nové protiteroristické opatrenia po dvoch krvavých víkendových útokoch v metropole Kodaň, ktoré si vyžiadali dva ľudské životy.

Pri streľbe v kaviarni počas debaty o slobode prejavu zomrel človek

Premiérka Helle Thorningová-Schmidtová a ministri spravodlivosti, vnútra aj obrany oznámia podrobnosti 12-bodového plánu. Informovala o tom samotná vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Dánsko plánuje vyčleniť 970 miliónov korún (148 miliónov dolárov) na posilnenie svojej bezpečnostnej služby PET a vojenskej tajnej služby FE, aby mohli sledovať zahraničných bojovníkov v cudzine. Súčasťou plánu je aj lepšia ochrana popredných politikov a ďalších vysokopostavených predstaviteľov, uviedla štátna rozhlasová stanica DR.

Medzitým kodanská polícia oznámila, že automatická puška použitá pri prvom streleckom útoku na podujatí na podporu slobody prejavu v kaviarni Krudttönden bola ukradnutá z domu člena dánskej domácej gardy začiatkom roka 2013.

Približne štvrtina zo 16.000 členov domácej gardy prechováva zbrane doma. Uviedol to veliteľ tejto dobrovoľnej armádnej sily Finn Winkler pre dánsku tlačovú agentúra Ritzau.

Polícia je presvedčená, že za dve smrteľné strelné poranenia a päť zranených policajtov v Kodani je zodpovedný 22-ročný Omar Abdel el-Hussein. Po oboch útokoch ho v nedeľu nadránom zastrelilo špeciálne policajné komando.

Polícia tiež uviedla, že pri druhej streľbe, keď útočník zabil 37-ročného židovského ochrankára v blízkosti hlavnej synagógy, bola použitá aj ručná strelná zbraň.