Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dánsko sa oficiálne pripojilo k obrannej spolupráci s EÚ

Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod podpísal dokument, ktorý deklaruje, že Dánsko k 1. júlu ruší výnimku, ktorá mu od roku 1993 umožňovala nepripájať sa k spoločnej obrannej politike EÚ.

Kodaň 20. júna (TASR) - Dánsko sa v pondelok oficiálne pripojilo k spoločnej obrannej a bezpečnostnej spolupráci krajín Európskej únie. Stalo sa tak po 30 rokoch, počas ktorých malo Dánsko mimoriadny štatút a mohlo sa podieľať na civilných, ale nie na vojenských misiách EÚ. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod na pondelkovej ceremónii v Luxemburgu podpísal dokument, ktorý deklaruje, že Dánsko k 1. júlu ruší výnimku, ktorá mu od roku 1993 umožňovala nepripájať sa k spoločnej obrannej politike EÚ.

V budúcnosti tak Dánsko bude môcť prispievať k spoločnej obrane Európy nielen prostredníctvom Severoatlantickej aliancie, ale aj cez EÚ, povedal Kofod po boku šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella a francúzskej ministerky zahraničných vecí Catherine Colonnaovej. Túto zmenu označil Kofod za historickú.

Predmetná výnimka znamená, že Kodaň sa od roku 1993 nezúčastňuje na zahraničnej politike Európskej únie týkajúcej sa obrany a svojich vojakov nevysiela do vojenských misií EÚ. DPA pripomína, že vojenská spolupráca v rámci EÚ sa zameriava predovšetkým na mierové misie, stabilitu a výcvik vojakov iných štátov.

Dánsko usporiadalo vzhľadom na ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine 1. júna referendum, v ktorom voliči rozhodovali o zrušení výnimky týkajúcej sa bezpečnostnej politiky. Za pripojenie sa k obrannej politike Únie zahlasovalo takmer 66,9 percenta voličov, proti bolo 33,1 percenta. Dánske referendum sa konalo krátko po tom, ako Fínsko a Švédsko požiadali o členstvo v NATO.

Analytici pred referendom upozorňovali, že dánski voliči v minulosti viackrát odmietli hlbšiu integráciu svojej krajiny do európskych štruktúr. Dánsko neprijalo spoločnú menu euro a nepridalo sa ani k spoločnej politike EÚ v oblasti justície a bezpečnosti.