Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dánsko si kvôli preletu lietadiel predvolalo ruského veľvyslanca

Na archívnej snímke dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod. Foto: TASR/AP

Podľa dánskeho ministra išlo o vážne a neprijateľné porušenie všetkých platných medzinárodných noriem a predpisov pre vojenské lety.

Kodaň 14. júna (TASR) - Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod oznámil, že si predvolal ruského veľvyslanca po tom, ako ruské vojenské lietadlá minulý piatok narušili vzdušný priestor tejto škandinávskej krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Podľa dánskeho ministra išlo o vážne a neprijateľné porušenie všetkých platných medzinárodných noriem a predpisov pre vojenské lety. "Nemožno to interpretovať nijak inak, ako hanebnú a úplne zbytočnú, účelovú ruskú provokáciu," povedal Kofod.

V piatok 11. júna vzlietli dve dánske stíhačky po tom, ako dve ruské lietadlá preleteli ponad dánsky ostrov Bornholm v Baltskom mori.

Kofod uviedol, že predvolanie ruského veľvyslanca bola "vážnym a jednoznačným diplomatickým krokom". "Ruskému veľvyslancovi bolo jasne vysvetlené, že takéto provokatívne lety musia skončiť a že medzinárodné právo sa vzťahuje na Rusko rovnako ako na hociktoré iné krajiny," dodal Kofod.