Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Streľba v Kodani nesúvisela s terorizmom, útočník mal duševné problémy

Na snímke zo 4. júla 2022 polícia stráži areál pred nákupným centrom Field's v dánskej Kodani. Foto: TASR/AP

Polícia po čine zadržala podozrivého muža, ktorým je 22-ročný občan Dánska. Pri zatknutí mal pri sebe zbraň a muníciu, pričom existujú indície, že sa na svoj čin vopred pripravoval.

Kodaň 4. júla (TASR) — Nedeľňajšia streľba v nákupnom centre v Kodani, ktorá si vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených, zrejme nesúvisela s terorizmom. Oznámila to v pondelok dánska polícia, podľa ktorej páchateľ trpel psychickými problémami a svoje obete si vybral náhodne.

"Neexistujú indície – z doterajšieho priebehu vyšetrovania, v dokumentoch alebo vo výpovediach svedkov –, ktoré by poukazovali na to, že tento čin súvisí s terorizmom," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii hlavný inšpektor kodanskej polície Sören Thomassen. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Útočník podľa neho začal strieľať do ľudí v nákupnom centre bez rozmyslu a zrejme nemal spolupáchateľa. "Podľa našej analýzy išlo o náhodné obete, ktorých výber nebol motivovaný pohlavím ani žiadnym iným kritériom," uviedol Thomassen.

Podľa inšpektorových slov išlo o muža, ktorý bol v minulosti v starostlivosti odborníkov v oblasti psychiatrie. Bližšie informácie o tejto otázke však odmietol poskytnúť, rovnako ako o možnom motíve páchateľovho konania.
Na archívnej snímke z 3. júla 2022 sanitka a ozbrojená polícia stojí pred nákupným centrom Field's v Kodani po správach o výstreloch.
Foto: TASR/AP

Polícia po čine zadržala podozrivého muža, ktorým je 22-ročný občan Dánska. Pri zatknutí mal pri sebe zbraň a muníciu, pričom existujú indície, že sa na svoj čin vopred pripravoval. Polícia pripustila, že mala o tomto mužovi z minulosti isté informácie, avšak len "okrajového" charakteru.

Streľba v rušnom nákupnom stredisku Field's si v nedeľu popoludní vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených. O život prišli dvaja tínedžeri – chlapec a dievča vo veku 17 rokov – a tiež 47-ročný ruský občan žijúci v Dánsku.

Strelné zranenia utrpeli dve Dánky vo veku 19 a 40 rokov a tiež dvaja švédski občania: 50-ročný muž a 16-ročná žena. Podľa lekárov sú všetci v kritickom, ale stabilizovanom stave.

Podľa policajtov bol páchateľ vyzbrojený nožom, puškou a pištoľou, pričom tieto strelné zbrane nemal v legálnej držbe.

Vyšetrovatelia tiež potvrdili autenticitu záberov, ktoré sa šíria prostredníctvom sociálnych sietí. Vidno na nich páchateľa pózujúceho zo zbraňami a predvádzajúceho samovražedné gestá, ktorý hovorí o neúčinnosti psychiatrickej liečby. Účty na YouTube a Instagrame, ktoré údajne patrili podozrivému, boli v noci na pondelok zablokované.