Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dánsko uvoľňuje opatrenia aj keď zaevidovalo rekordný počet prípadov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Táto severská krajina navyše minulý týždeň oznámila, že začne svojim obyvateľom, ktorí sú ochorením COVID-19 najviac ohrození, ponúkať aj štvrtú dávku vakcíny.

Kodaň 17. januára (TASR) - Dánsko v pondelok pristúpilo k uvoľňovaniu pandemických opatrení, a to aj napriek tomu, že tam za uplynulých 24 hodín zaznamenali rekordný denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom, informovala agentúra Reuters.

Táto severská krajina zaevidovala za uplynulých 24 hodín 28.780 novonakazených, pričom počet pacientov hospitalizovaných s covidom stúpol na 802, čo je najviac za rok.

Napriek tomu sa v pondelok v Dánsku opäť otvorili kiná, múzeá a ďalšie kultúrne inštitúcie. Zdravotnícke úrady totiž ešte začiatkom januára uviedli, že v súčasnosti dominantný variant omikron je miernejší, ako sa pôvodne predpokladalo, pričom okolo 29 percent hospitalizovaných sa v nemocnici nachádza z iného dôvodu, ako sú komplikácie spôsobené ochorením COVID-19.

Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti dosiahol svoj vrchol 6. januára, keď bolo obsadených 82 lôžok. Odvtedy tento počet klesá, pričom v pondelok bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti obsadených 52 lôžok.

Pre znižujúci sa počet pacientov v kritickom stave dánska vláda minulý týždeň rozhodla o uvoľňovaní niektorých opatrení. Od pondelka sú tak opätovne otvorené divadlá, kiná, múzeá, zábavné parky, botanické záhrady a limitovaný počet divákov sa môže zúčastňovať na športových podujatiach.

Dánsko je jednou z krajín z najvyššou mierou zaočkovanosti svojho obyvateľstva proti koronavírusu. Už polovica dánskej populácie dostala tretiu posilňujúcu dávku, pričom obe dávky vakcíny dostali štyria z piatich Dánov.

Táto severská krajina navyše minulý týždeň oznámila, že začne svojim obyvateľom, ktorí sú ochorením COVID-19 najviac ohrození, ponúkať aj štvrtú dávku vakcíny.