Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Dáni uzavreli vyšetrovanie sabotáže Nord Streamu, nebudú nikoho stíhať

Ilustrčaná snímka. Foto: TASR/DPA

Podmorské plynovody Nord Stream 1 a 2 spájajúce Rusko s Nemeckom poškodila v septembri 2022 séria výbuchov.

Kodaň 26. februára (TASR) - Dánska polícia v pondelok oznámila, že uzavrela vyšetrovanie sabotáže plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Skutok bol podľa nej úmyselný, avšak nebude nikoho trestne stíhať. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Na základe vyšetrovania (dánske) orgány môžu skonštatovať, že sabotáž potrubí bola úmyselná. Zároveň nebol zistený dostatočný dôvod na začatie trestného stíhania... Polícia v Kodani sa tak rozhodla uzavrieť vyšetrovanie výbuchov," citujú z vyhlásenia dánskej polície agentúry AFP a Reuters.

Vyšetrovanie prípadu nedávno ukončilo aj Švédsko, a to s odôvodnením, že kauza nespadá do jeho jurisdikcie. Zhromaždené dôkazy však údajne odovzdalo Nemecku, ktoré sa k nim dosiaľ verejne nevyjadrilo.

Podmorské plynovody Nord Stream 1 a 2 spájajúce Rusko s Nemeckom poškodila v septembri 2022 séria výbuchov. Došlo k nim vo výlučných ekonomických zónach Švédska a Dánska. Do ovzdušia sa pri nich uvoľnilo obrovské množstvo metánu. Z poškodenia potrubí sa navzájom obvinili Rusko aj Západ.