Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Dánsko zatvorí školy, obmedzí nočný život a žiada o prácu z domu

Na archívnej snímke dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Dánska premiérka tvrdí, že nejde o lockdown. Frederiksenová však občanov poprosila, aby obmedzili mobilitu a zrušili plánované vianočné večierky.

Kodaň 8. decembra (TASR) - Dánska vláda už o pár dní zatvorí školy, obmedzí nočný život a vyzýva občanov, aby pracovali z domu. Nové opatrenia, ktoré v stredu večer oznámila premiérka Mette Frederiksenová, majú za cieľ zastaviť nárast počtu nových prípadov koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Stále si myslíme, že je možné udržať veľkú časť dánskej spoločnosti v normálnom režime vďaka vysokej zaočkovanosti," povedala Frederiksenová. Zároveň však dodala, že úrady predĺžia vianočné školské prázdniny, ktoré sa začnú od 15. decembra. Bary a reštaurácie budú zatvorené od piatkovej polnoci.

Dánska premiérka tvrdí, že nejde o lockdown, píše agentúra DPA. Frederiksenová však občanov poprosila, aby obmedzili mobilitu a zrušili plánované vianočné večierky.

Krajina uvoľnila opatrenia naposledy v septembri. V uplynulých týždňoch však prudko vzrástol počet nových prípadov covidu. Dánsko hlási viac ako 6000 nových infekcií denne. Okrem toho tamojšie úrady doteraz zaregistrovali 577 prípadov nového variantu omikron.