Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel známy dánsky hudobný skladateľ Bent Fabric

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Fabricius-Bjerre je všeobecne považovaný za barda dánskej populárnej hudby. Skomponoval aj hudbu do vyše 70 filmov, televíznych programov a divadelných predstavení.

Kodaň 30. júla (TASR) - Vo veku 95 rokov zomrel dánsky hudobný skladateľ a klavirista Bent Fabricius-Bjerre, medzinárodne známy pod menom Bent Fabric. Umelec podľahol rakovinovému ochoreniu, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AP s odvolaním sa na jeho rodinných príslušníkov.

Fabricius-Bjerre sa vo svojej vlasti preslávil v roku 1961 inštrumentálnou skladbou Omkring et flygel (Okolo klavíra), ktorú napísal pre dánsku televíznu šou. O rok neskôr túto kompozíciu vydal aj v zahraničí ako Alley Cat. Skladba sa stala medzinárodným hitom a vyniesla mu cenu Grammy. Zo singla sa predalo vyše milióna kópií.

Fabricius-Bjerre je všeobecne považovaný za barda dánskej populárnej hudby. Skomponoval aj hudbu do vyše 70 filmov, televíznych programov a divadelných predstavení. V roku 1950 založil nahrávaciu spoločnosť, ktorá mala vo svojom portfóliu dánskych umelcov, neskôr sa stala spoločnosťou zameranou na produkciu filmov.

Fabricius-Bjerre získal počas kariéry množstvo ďalších ocenení vrátane ceny Harpa za celoživotný prínos, ktorú mu v roku 2017 udelila Spoločnosť severských skladateľov filmovej hudby.

Hudobník sa narodil 7. decembra 1924 v meste Frederiksberg. Na Kráľovskej dánskej hudobnej akadémii v Kodani vyštudoval hru na klavír a viedol jazzovú skupinu. Zanechal po sebe tretiu manželku a štyri deti z prvého manželstva.