Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Darcovia sľúbili 9 mld. dolárov na pomoc povodňami zničenému Pakistanu

Pakistanský premiér Shehbaz Sharif je videný na obrazovke videa, ako prednáša prejav počas Medzinárodnej konferencie o klimaticky odolnom Pakistane v európskom sídle Organizácie Spojených národov v Ženeve vo Švajčiarsku v pondelok 9. januára 2023. Foto: TASR/AP

Pakistanská vláda mala ambíciu, aby darcovia na konferencii prisľúbili aspoň osem miliárd dolárov, teda približne polovicu prostriedkov, ktorú bude krajina potrebovať na obnovu po povodniach.

Ženeva 9. januára (TASR) - Desiatky krajín a medzinárodných inštitúcií prisľúbili vyše deväť miliárd dolárov na obnovu Pakistanu po zničujúcich povodniach z vlaňajšieho leta. Uvedená suma vzišla z medzinárodnej darcovskej konferencie, ktorá sa v pondelok konala v Ženeve. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Rozsiahle povodne postihli od júna do októbra 2022 zhruba tretinu pakistanského územia a asi 33 miliónov ľudí. Vyžiadali si viac než 1700 životov, zničili dva milióny domov a spôsobili obrovské materiálne škody a ekonomické straty, ktoré sa dovedna odhadujú na vyše 30 miliárd dolárov.

Na ženevskej konferencii sa osobne zúčastnili napríklad generálny tajomník OSN António Guterres či pakistanský premiér Šehbáz Šaríf, zatiaľ čo prezidenti Francúzska a Turecka Emmanuel Macron a Recep Tayyip Erdogan sa zapojili virtuálne.

Guterres vo svojom vystúpení označil záplavy v Pakistane za "klimatickú katastrofu monumentálnych rozmerov" a upozornil, že táto piata najľudnatejšia krajina sveta bude na svoju obnovu potrebovať obrovské investície.

Pakistanská vláda mala ambíciu, aby darcovia na konferencii prisľúbili aspoň osem miliárd dolárov, teda približne polovicu prostriedkov, ktorú bude krajina potrebovať na obnovu po povodniach.

Výsledok konferencie napokon prevýšil očakávania Islamabadu, ktorý zvyšok potrebnej sumy poskytne z vlastných zdrojov. Medzinárodní darcovia už predtým poskytli Pakistanu rozsiahlu podporu v podobe dodávok humanitárnej pomoci.

Pakistanská vláda sa zaviazala, že na využitie prostriedkov od medzinárodných darcov budú dohliadať nezávislí zahraniční pozorovatelia.

V Pakistane sú dodnes zatopené rozsiahle územia a zdravie miliónov ľudí je ohrozené tým, že žijú v blízkosti kontaminovaných alebo stojatých vôd.