Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Daru Rolins odsúdili na podmienečný trest, speváčka sa chystá odvolať

Dara Rolins Foto: TASR/Štefan Puškáš

Speváčka 10. mája 2010 zrazila svojím autom Mercedes Benz 63-ročného Jindřicha Rotrekla, ktorý v zákrute pražskej ulice V Šáreckom údolí išiel na skútri.

Praha 13. augusta (TASR) - Na dva roky a dva mesiace s trojročnou podmienkou odsúdil dnes Obvodný súd pre Prahu 2 speváčku Daru Rolins za dopravnú nehodu, ku ktorej došlo 10. mája 2010 v českej metropole. Informoval o tom internetový server iDNES.cz, podľa ktorého musí Dara Rolins uhradiť navyše škody v asi miliónovej výške.

"S rozsudkom nesúhlasíme. Vzali sme si osemdňovú lehotu na zváženie a chceme sa odvolať," uviedla pre iDNES.cz speváčkina manažérka Eva Skallová.

Dara Rolins dnes už po štvrtý raz nechýbala v súdnej sieni. Priebeh dnešného pojednávania bol veľmi emotívny - najskôr ho sprevádzali slzy vdovy po Jindřichovi Rotreklovi, neskôr sa rozplakala aj speváčka, ktorá opakovane vyhlásila, že sa cíti nevinná.

Rolins si protirečila vo výpovediach

Aj keď ubezpečila, že bola pred osudnou jazdou odpočinutá, nekonzumovala alkohol ani žiadne lieky a cestu dobre pozná, pretože po nej jazdí trikrát denne, sudkyňa upozornila na protirečenia v jej výpovediach. Pri prvom výsluchu speváčka uviedla, že neskoršiu obeť videla asi na vzdialenosť 50 metrov, neskôr tvrdila, že ju nevidela vôbec. Slová obžalovanej v zásadných bodoch potvrdil aj svedok, ktorý sa pohyboval v inkriminovanom čase v okolí na bicykli.

Právny zástupca poškodenej Karel Friml v záverečnom vystúpení požadoval od Dary Rolins plnú náhradu škôd v zmysle zákona a úhradu nákladov na pohreb.

Vdova Olga Rotreklová v minulosti opakovane zdôraznila, že jej nejde o peniaze, ale želá si, aby speváčka priznala chybu a ospravedlnila sa. Dara Rolins sa jej ospravedlnila listom, ktorého plný text zverejnil server iDNES.cz.

Speváčka 10. mája 2010 zrazila svojím autom Mercedes Benz 63-ročného Jindřicha Rotrekla, ktorý v zákrute pražskej ulice V Šáreckom údolí išiel na skútri. Muža previezli do nemocnice, kde však po troch hodinách zomrel. Až podľa v poradí druhého znaleckého posudku išla speváčka v protismere a preto je za smrť vodiča zodpovedná. Speváčkin advokát Robert Vladyka dal vypracovať ďalší posudok, ktorý však potvrdil závery toho prvého. Za usmrtenie z nedbalosti hrozil Dare Rolins trest odňatia slobody od jedného do šiestich rokov. Celý prípad sa prerokúval opätovne od začiatku, pretože po druhom pojednávaní ho dostala na starosť nová sudkyňa Daniela Reifová Pôvodnú sudkyňu Zuzanu Zápalkovú na podnet speváčkinho právnika odvolali pre zaujatosť. Všetky úkony, ktoré urobila odvolaná sudkyňa, sa tak museli vykonať znova.