Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Dav moslimov v Pakistane zbil kresťana pre údajné znesvätenie koránu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri potýčkach so vzbúrencami sa zranilo najmenej 20 policajtov. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie obvinenia o zneuctení koránu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Islamabad 25. mája (TASR) - Stovky moslimov vo východnom Pakistane sa v sobotu vzbúrili pre podozreniami, že istý kresťan znesvätil korán. Podľa miestnych predstaviteľov muža zbili a jeho dom vyrabovali a následne podpálili. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

K incidentu došlo v jednej zo štvrtí v meste Sardogha v pakistanskej provincií Pandžáb. Miestna polícia podľa slov jej šéfa naň okamžite reagovala a muža spolu s jeho otcom zachránila. Potvrdil, že vyhorela aj mužova malá obuvnícka továreň.

Pri potýčkach so vzbúrencami sa zranilo najmenej 20 policajtov. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie obvinenia o zneuctení koránu.

Hovorca polície ďalej spresnil, že situácia je pod kontrolou. Polícia zadržala približne 20 protestujúcich. Polícia tiež pri zmierňovaní napätie požiadala o pomoc miestnych náboženských učencov.

Útok na kresťanskú komunitu si vyslúžil odsúdenie zo strany provinčnej vlády v Pandžábe. Výbor pre ľudské práva v Pakistane (HRCP) zase vyjadril vážne znepokojenie nad vývojom situácie v Sardoghe.

Významný pakistanský aktivista a právnik Mohammed Džibrán Násir v súvislosti s incidentom na sociálnej sieti X napísal, že neschopnosť štátu prijať "vážne a úprimné" opatrenia proti páchateľom podobného incidentu, ku ktorému došlo minulý rok v neďalekom meste Džaranwala, povzbudila náboženských extrémistov.

V auguste 2023 došlo podľa AP k jednému z najhorších útokov na kresťanov v Pakistane. Rozzúrený dav vtedy podpálil kostoly a napadol desiatky ľudí v Džaranwale. Moslimskí obyvatelia tvrdili, že videli kresťana a jeho priateľa, ako vytrhávajú stránky z koránu a hádžu ich na zem. Pri udalostiach nikto nezomrel.

Obvinenia z rúhania sú v Pakistane pomerne bežné. Na základe príslušných zákonov hrozí každému, koho uznajú vinným z urážky islamu alebo islamských náboženských predstaviteľov, trest smrti. Za rúhanie dosiaľ nikto nebol v krajine popravený, avšak už len obvinenia z neho často môžu vyvolať nepokoje a podnietiť davy k násiliu lynčovaniu i zabíjaniu, doplnila AP.