Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruský dom v Davose premenovali na Dom ruských vojnových zločinov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dom ruských vojnových zločinov aktuálne využívajú Ukrajinci, ktorí v ňom vystavujú fotografie krutostí páchaných Ruskom v ich vlasti.

Davos 24. mája (TASR) - Ruský dom vo švajčiarskych Alpách, ktorý Ruská federácia počas každoročného Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose využívala na rozličné podujatia, premenovali organizátori na Dom ruských vojnových zločinov. V súčasnosti sa v ňom nachádza výstava fotografií vojny na Ukrajine. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z WEF.

Organizátori podujatia, na ktorom sa každý rok stretávajú svetoví politickí a obchodní lídri, Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu tento rok z WEF vylúčili.

Dom ruských vojnových zločinov aktuálne využívajú Ukrajinci, ktorí v ňom vystavujú fotografie krutostí páchaných Ruskom v ich vlasti. Ide najmä o fotografie cintorínov, tiel vo vreciach na mŕtvoly, zakrvavenú ruku na chodníku, dieťa s respirátorom v nemocnici, bábätko na rukách vojaka či zničené budovy. V budove sa nachádza aj mapa s detailnými údajmi o obetiach a zranených v každom ukrajinskom regióne.

Ukrajina počas WEF, ktoré prebieha od 22. do 26. mája, budovu využíva na organizovanie rôznych podujatí, pri ktorých sa snaží získať ďalšiu pomoc a podporu proti Rusku. Po prezentácii v Dome ruských vojnových zločinov ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore požiadal svetových predstaviteľov o ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu a viac sankcií proti Rusku.

"Dnes vás potrebujeme... Nebojujeme len za seba. V stávke je osud Európy a celého sveta," uviedol vo videu šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.