Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dažde a zosuvy pôdy si v Nepále a Indii vyžiadali najmenej 50 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Každoročné monzúny spôsobia na juhu Ázie mnohé škody na majetku i životoch.

Káthmandú/Naí Dillí 18. septembra (TASR) - Najmenej 50 obetí si vyžiadali silné monzúnové dažde a zosuvy pôdy, ktoré v uplynulých dňoch sužujú Indiu a Nepál. V nedeľu o tom informovali miestne úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zosuvy pôdy zničili v piatok na západe Nepálu viac ako 100 obydlí. O život tam prišlo 22 ľudí. Ďalších 11 osôb utrpelo zranenia, pričom troch z nich musel do nemocnice previezť vojenský vrtuľník.

Tamojšia polícia uviedla, že záchranné zložky stále pátrajú po jednej nezvestnej osobe. Príslušníci ozbrojených zložiek v zasiahnutej oblasti pomáhali aj s odstraňovaním trosiek a distribúciou potravín, jedla a oblečenia.

Aj v provincii Uttarpradéš na severe Indie si silné dažde od piatka vyžiadali 26 obetí. Zahynulo i deväť robotníkov, na ktorých v meste Lakhnaú spadol múr a pochoval ich zaživa, uviedla vo vyhlásení miestna vláda.

Každoročné monzúny spôsobia na juhu Ázie mnohé škody na majetku i životoch. Podľa odborníkov zmena klímy spôsobuje, že monzúnové dažde sú čoraz silnejšie a nepredvídateľnejšie, píše AFP.