Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Dcéra exprezidenta Rafsandžáního zostáva v Iráne vo väzbe

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Fáize Hášemíovú zatkli koncom septembra za vyzývanie žien na účasť na protestoch, ktoré sú v súčasnosti v Iráne označované za trestný čin.

Berlín/Teherán 12. októbra (TASR) - Dcéra bývalého iránskeho prezidenta Akbara Hášemího Rafsandžáního, Fáize Hášemíová, zostáva vo väzbe za podporu protestov proti iránskemu režimu. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

"Je zadržiavaná pre obvinenia z propagandy proti systému a z vyzývania na rušenie verejného poriadku. Až do termínu svojho súdneho procesu zostáva vo väzbe," oznámil hovorca súdu.

Hášemíovú (59) zatkli koncom septembra za vyzývanie žien na účasť na protestoch, ktoré sú v súčasnosti v Iráne označované za trestný čin. Spustila ich smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väznici mravnostnej polície. Previezli ju tam po zatknutí 13. septembra za údajné porušenie prísnych pravidiel týkajúcich sa zahaľovania vlasov a obliekania žien.

Dcéra exprezidenta Hášemíová patrí už roky medzi kritikov islamského režimu v Iráne. Bývalá členka parlamentu a predstaviteľka podporujúca ženský šport je tiež na takzvanej čiernej listine iránskeho režimu a v minulosti ju už viackrát zatkli.

Ako aktivistka za práva žien bola proti povinnému noseniu moslimskej pokrývky hlavy, aj keď ona sama ju nosí. Bola aj vydavateľkou denníka San (Žena), ktorý v roku 1999 úrady zatvorili za feministické názory.