Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Peresova dcéra: Otec zaujal svojským prístupom k riešeniu problémov

Šimon Peres Foto: TASR/AP

Podľa jej slov vedel o problémoch sveta, ale dokázal sa na ne dívať z iného uhla, a práve preto bol na jeho názor každý zvedavý.

Jeruzalem 29. septembra (TASR) - Šimon Peres bol zapálený a náročný človek, ktorý dokázal urobiť veľký dojem na svetových lídrov svojou neúnavnou energiou a snahou vytvoriť lepšiu budúcnosť pre celý svet. Uviedla to dcéra zosnulého izraelského prezidenta Cvia Waldenová.

Peres mal s manželkou Sonjou dcéru Cviu, ktorá pracuje ako psycholingvistka a prednáša na univerzite v Izraeli. Mali aj dvoch synov: Joni je veterinár a zakladateľ veterinárnej kliniky v Tel Avive a Chemi je podnikateľom a finančníkom.

Cvia Waldenová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio 103FM povedala, že jej otec venoval mnoho svojej energie rozmýšľaniu nad budúcnosťou sveta, ako aj svojej krajiny i iných štátov. Podľa jej slov vedel o problémoch sveta, ale dokázal sa na ne dívať z iného uhla, a práve preto bol na jeho názor každý zvedavý.

Ako otec bol skvelý, náročný k sebe i iným, zábavný a výborný rozprávač. Mal hlboké znalosti dejín židovského národa a izraelského štátu. Práve toto podľa dcéry malo vplyv na spôsob, ako vnímal mnohé veci. "Takto si ho budem pamätať," uviedla Cvia Waldenová.

Spresnila, že jej otec mal schopnosť prekonať a vyriešiť aj tie najväčšie prekážky. "Nie obísť ich, ani vzdať sa," dodala s tým, že sa to prejavilo i počas jeho politickej kariéry, ktorú sprevádzalo mnoho ťažkých období.

"Bol zdvorilým džentlmenom a ako naozajstný džentlmen mal úctu k ľuďom," vyhlásila Waldenová.

Ajelet Frišová, ktorá bola 12 rokov Peresovou hovorkyňou, pre denník Times of Israel uviedla, že pre celý štáb "bol ako otec". Dodala, že jeho láska k vlasti a neskutočná aktivita ju vždy uchvacovali a inšpirovali, aj keď počas rokov v Peresových službách "nežila vlastný život, ale život v prospech Izraela, ktorý Peres tak miloval". Uviedla, že Peres bol vždy optimistický a kritika ľudí, ktorí spochybňovali jeho prácu pre Izrael, ho nevyvádzala z miery. "Vždy hovoril, že pravda raz vyjde najavo," dodala.

Alon Navi, ktorý pre Peresa 17 rokov pracoval ako jeho osobný šofér, v rozhovore pre armádny rozhlas potvrdil, že to bol on, kto pred dvoma týždňami viezol exprezidenta po náhlej nevoľnosti do nemocnice. Z jeho dezorientovanosti usúdil, že "šéfa" postihol vážny zdravotný problém. "Bol to najzdvorilejší človek na svete. Nikdy nezvýšil hlas. Vždy sa so mnou rozprával láskavo," spomínal.

Laureát Nobelovej ceny mieru Šimon Peres zomrel v stredu vo veku 93 rokov po tom, ako pred dvoma týždňami utrpel silnú mŕtvicu s krvácaním do mozgu. Pohreb sa uskutoční v piatok.