Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Najbohatšiu ženu Afriky obžalovala angolská prokuratúra zo sprenevery

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie dos Santosovej 18-mesačného pôsobenia na čele Sonangolu preukázalo, že svoj majetok vo výške približne 2,1 miliardy dolárov nadobudla najmä vďaka korupcii a sprenevere štátnych peňazí.

Luanda 23. januára (TASR) - Najbohatšiu ženu Afriky Isabel dos Santosovú obžalovala v stredu angolská prokuratúra zo sprenevery, ktorej sa údajne dopustila v čase, keď stála na čele štátnej ropnej spoločnosti Sonangol. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC.

"Isabel dos Santosová je podozrivá z korupcie a zo sprenevery finančných prostriedkov počas svojho pôsobenia v Sonangole a bola obžalovaná z trestných činov prania špinavých peňazí, zneužívania právomocí... falšovania úradnej listiny a ďalších trestných činov ekonomickej povahy," uviedol v stredu večer na tlačovej konferencii angolský generálny prokurátor Helder Pitta Gros.

Dodal tiež, že spolu s dos Santosovou bolo obžalovaných viacero ľudí. Vzhľadom na skutočnosť, že sa všetci zdržujú v zahraničí, bol na nich vydaný medzinárodný zatykač.

Vyšetrovanie dos Santosovej 18-mesačného pôsobenia na čele Sonangolu preukázalo, že svoj majetok vo výške približne 2,1 miliardy dolárov nadobudla najmä vďaka korupcii a sprenevere štátnych peňazí. Dos Santosová, ktorá je dcérou dlhoročného angolského prezidenta Josého Eduarda dos Santosa, sa riaditeľkou štátnej ropnej spoločnosti stala v júni 2016. Dos Santos stál na čele Angoly v rokoch 1979-2017.