Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Delbosová-Corfieldová: Maďarsko je vďaka ruskému vplyvu hrozbou pre EÚ

Europoslanci prichádzajú na tajné hlasovanie nového predsedu Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu 17. januára 2017. Foto: TASR/AP

Vývoj v Maďarsku je podľa Delbosovej-Corfieldovej znepokojujúci nielen z pohľadu korupcie a demokracie, ale aj preto, že k Rusom unikajú informácie z maďarských tajných služieb.

Budapešť 8. februára (TASR) - Veľký ruský vplyv na Maďarsko predstavuje hrozbu pre Európsku úniu. Z maďarských tajných služieb unikajú Rusom informácie. Podľa maďarského webu Euronews to vyhlásila v Bruseli francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Gwendoline Delbosová-Corfieldová, ktorá je spravodajkyňou EP pre maďarské záležitosti, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Europoslankyňa o tom hovorila na podujatí "Mestá za právny štát" usporiadanom na bruselskej radnici, kde s prejavmi vystúpili starosta Budapešti Gergely Karácsony, komisár Európskej komisie pre spravodlivosť Didier Reynders a ďalší primátori Paktu slobodných miest.

Pakt vytvorili v roku 2019 primátori Bratislavy, Prahy, Varšavy a Budapešti. V roku 2021 sa k nim pridalo ďalších 20 európskych metropol, ktoré sa prihlásili k spoločným hodnotám zoskupenia.

Vývoj v Maďarsku je podľa Delbosovej-Corfieldovej znepokojujúci nielen z pohľadu korupcie a demokracie, ale aj preto, že k Rusom unikajú informácie z maďarských tajných služieb, čo predstavuje bezpečnostné riziko.

"Denne vychádzajú články o tom, akú hrozbu predstavuje Rusko pre región, ale nikto nehovorí o tom, že je do toho zapojená aj EÚ," zdôraznila francúzska europoslankyňa, ktorá poukázala aj na skutočnosť, že v Maďarsku sa rozšírilo zavádzanie a manipulácia.

Podľa nej je neopochopiteľné, že v Rade Európy zatiaľ nikto nereagoval. Dodala, že EÚ premeškala v prípade Maďarska možnosť reagovania.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)