Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Delegácia amerických kongresmanov sľúbila Taiwanu pokračovanie podpory

Na snímke republikánsky kongresman Jack Bergman a taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na Taiwane 28. marca 2024. Foto: TASR/AP

Na Taiwan pricestovala niekoľko dní po tom, ako Kongres USA schválil novú vojenskú pomoc pre Tchaj-pej v hodnote 300 miliónov dolárov.

Tchaj-pej 28. marca (TASR) - Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Na Taiwan pricestovala niekoľko dní po tom, ako Kongres USA schválil novú vojenskú pomoc pre Tchaj-pej v hodnote 300 miliónov dolárov.

"Naďalej budeme ubezpečovať našich kolegov, že strategické vzťahy sú kľúčové pre budúcu bezpečnosť regiónu," povedal Bergman počas štvrtkového stretnutia s taiwanskou prezidentkou. Podľa jeho slov "to zahŕňa silnú taiwanskú námornú stratégiu a spôsob, akým môžeme spolupracovať na spoločných cieľoch, aby sme čelili čoraz agresívnejším krokom Číny v regióne".

Cchaj poďakovala administratíve amerického prezidenta Joea Bidena a Kongresu USA za pomoc pri zlepšovaní obranných kapacít Taiwanu. "Táto podpora bude ďalej posilňovať partnerstvo medzi Taiwanom a USA," dodala.

Súčasťou americkej delegácie, ktorá na Taiwan pricestovala v stredu, sú aj kongresmani Demokratickej strany Donald Norcross a Jimmy Panetta. Na ostrove majú pracovný program do piatka.

Americkí kongresmani sa stretli aj s novozvoleným taiwanským prezidentom volieb Lajom Čching-te, ktorý sa má prezidentského úradu ujať v máji.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily. V posledných rokoch zvýšil tlak na Tchaj-pej a k ostrovu takmer denne vysiela lietadlá a lode svojich ozbrojených síl.

USA, tak ako väčšina krajín, nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Poskytuje mu však ekonomickú a politickú podporu a zbrane, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch s Pekingom.