Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európska delegácia žiada posilnenie vzťahov medzi EÚ a Taiwanom

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nie ste sami. Európa stojí pri vás, uviedol francúzsky europoslanec Raphaël Glucksmann počas stretnutia s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Tchaj-pej 4. novembra (TASR) - Delegácia pozostávajúca z poslancov Európskeho parlamentu počas svojej vôbec prvej návštevy Taiwanu vo štvrtok vyhlásila, že tento diplomaticky izolovaný ostrov nie je sám a žiadala odvážnejšie kroky s cieľom posilniť vzťahy medzi EÚ a Taiwanom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Taiwan v súčasnosti čelí stupňujúcemu sa tlaku zo strany Pekingu, pripomína Reuters. Tento ostrov, ktorý neudržiava formálne diplomatické vzťahy so žiadnou európskou krajinou okrem Vatikánu, je odhodlaný vzťahy s členskými krajinami EÚ prehĺbiť.

"Prišli sme sem s veľmi jednoduchou a jasnou správou — Nie ste sami. Európa stojí pri vás," uviedol francúzsky europoslanec Raphaël Glucksmann počas stretnutia s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

"Našu návštevu možno považovať za dôležitý prvý krok... Ďalej však potrebuje veľmi konkrétny program stretnutí na vysokej úrovni a konkrétne kroky, aby sme spoločne vybudovali silnejšie európsko-taiwanské partnerstvo," uviedol Glucksmann, ktorý delegáciu vedie.

Delegácia EP pricestovala na Taiwan v stredu a počas trojdňovej návštevy bude s predstaviteľmi Taiwanu diskutovať o skúsenostiach tejto krajiny v boji proti dezinformáciám a pokusom o zasahovanie do demokracie, médií, kultúry a vzdelávania, ako aj o úsilí Taiwanu posilniť odolnosť proti kybernetickým útokom.

"Dúfame, že sa nám podarí založiť demokratickú alianciu zameranú na boj proti dezinformáciám," uviedla Cchaj počas stretnutia s členmi delegácie.

Návšteva európskej delegácie prichádza v období, keď Čína zvýšila vojenský nátlak na Taiwan a viackrát narušila vzdušný priestor tohto ostrova, aby tak prinútila predstaviteľov Taiwanu akceptovať čínsku suverenitu. Čínska vláda totiž považuje demokratický Taiwan s jeho vlastnou autonómnou vládou za súčasť pevninskej Číny. Taiwan to však odmieta.

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu Čao-sie sa v piatok (29. októbra) stretol s niektorými europoslancami v Bruseli po tom, čo navštívil Česko a Slovensko. Čína jeho návštevu Európy odsúdila.

Práve pre obavy z odvetných krokov Číny mnohé krajiny nechcú hostiť vysokých predstaviteľov Taiwanu a obávajú sa tiež na tento ostrov, na ktorý si Čína robí nároky, poslať svoje delegácie.