Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Delegácia litovských poslancov navštívila Taiwan, vyjadrila mu podporu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Litovskí poslanci uviedli, že rovnako ako Taiwan čeliaci hrozbe z Číny, aj oni považujú svojho autoritárskeho suseda, Rusko, za hrozbu.

Tchaj-pej 10. januára (TASR) - Delegácia litovských poslancov v utorok počas návštevy na Taiwane uviedla, že Čína sa snažila použiť všetky možné prostriedky, aby narušila prehlbujúce sa vzťahy medzi oboma krajinami. TASR prevzala správu z agentúry AP.

"Snažili sa zlomiť našu vôľu, snažili sa zmeniť naše rozhodnutie, pokúšali sa obťažovať investorov a snažili sa o ekonomické sankcie... ale prežili sme," povedal predseda obranného výboru litovského parlamentu Laurynas Kasčiunas. Dodal, že aj preto sú teraz odolnejší a silnejší a môžu byť vzorom pre ďalšie krajiny EÚ.

Litovskí poslanci uviedli, že rovnako ako Taiwan čeliaci hrozbe z Číny, aj oni považujú svojho autoritárskeho suseda, Rusko, za hrozbu.

"Máme veľmi jasné spoločné ciele, posilňovať demokraciu vo svete... a skutočne pomáhame všetkým okolo nás veľmi jasne porozumieť. Nemôže existovať žiadna rozpoltenosť. Buď ste s agresorom, alebo ste s obeťou," povedala Dovile Šakalieneová, podpredsedníčka parlamentnej skupiny pre priateľstvo s Taiwanom.

Taiwan tento týždeň hostí okrem litovských poslancov aj delegáciu nemeckých Slobodných (FDP).

Litva rozhnevala Čínu v roku 2021, keď v rozpore s diplomatickou konvenciou umožnila Taiwanu pomenovať jeho zastúpenie vo Vilniuse vlastným názvom namiesto označenia "čínsky Tchaj-pej" - pojem používaný krajinami, ktoré si nechcú pohnevať Peking.

Čína reagovala stiahnutím svojho veľvyslanca z Litvy a od Vilniusu žiadala, aby tak urobil tiež – čo litovská vláda aj urobila. Čína zároveň znížila úroveň svojich diplomatických vzťahov s Litvou z veľvyslancov na chargé d'affaires. Peking zároveň vyzval nadnárodné spoločnosti, aby prerušili vzťahy s Litvou, inak budú čeliť vylúčeniu z čínskeho trhu.

Taiwan má od roku 1949 vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko, prevažne malých štátov.