Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Delegácia sýrskej opozície rokovala v Moskve

Rusko spolu s Čínou v Bezpečnostnej rade OSN v minulosti dvakrát zablokovali rezolúciu o uvalení sankcií na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada za krvavé potláčanie povstania.

Moskva 16. apríla (TASR) - Delegácia sýrskej opozície dnes v Moskve rokovala s ruskými diplomatmi. Členovia delegácie rozhovory označili za konštruktívne, oznámila agentúra AP.

Hasan Abd al-Azím, jeden z lídrov Národného koordinačného výboru, povedal, že stretnutie s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Michailom Bogdanovom a inými ruskými diplomatmi bolo "pôsobivé a pozitívne". Hajsám Manná, hovorca Arabskej komisie pre ľudské práva, konštatoval, že rozhovory boli "veľmi konštruktívne a veľmi pozitívne".

Rusko spolu s Čínou v Bezpečnostnej rade OSN v minulosti dvakrát zablokovali rezolúciu o uvalení sankcií na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada za krvavé potláčanie povstania, ktoré trvá viac ako rok.

Moskva však podporila mierový plán osobitného vyslanca OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofiho Annana, na základe ktorého vyhlásili prímerie a ktorý predpokladá otvorenie rozhovorov o politickej budúcnosti Sýrie.

Krehké prímerie začalo v Sýrii platiť minulý týždeň. Na jeho dodržiavanie má dohliadať 250 pozorovateľov OSN.