Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Delegácie afganskej vlády a Talibanu sa stretli na rozhovoroch v Dauhe

Vodca a spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdul Gháni Baradar (uprostred), archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Sme pripravení na dialóg, na rozhovory a rokovania, a našou prioritou je vyriešiť problémy dialógom... Druhá strana musí mať skutočnú a úprimnú vôľu ukončiť problémy, vyhlásil hovorca Talibanu.

Dauha 17. júla (TASR) - Zástupcovia afganskej vlády a radikálneho hnutia Taliban sa v sobotu zišli v katarskej Dauhe, informovala agentúra AFP. Nové rozhovory prišli v čase, keď v stredoázijskej krajine po odchode takmer všetkých zahraničných síl zúri násilie.

Predstavitelia oboch strán sa prerušovane stretávali v katarskej metropole už niekoľko mesiacov, rokovania však viazli, keď vzbúrenci z Talibanu dobýjali ďalšie oblasti Afganistanu. Taliban využil posledné fázy odsunu amerických a ďalších zahraničných vojakov na bleskové ofenzívy po celej krajine.

Hovorkyňa afganskej delegácie v Dauhe pre AFP povedala, že Kábul očakáva urýchlenie politických rokovaní a v krátkom čase aj ich výsledok vedúci k "trvalému a dôstojnému mieru" v Afganistane.

"Sme pripravení na dialóg, na rozhovory a rokovania, a našou prioritou je vyriešiť problémy dialógom... Druhá strana musí mať skutočnú a úprimnú vôľu ukončiť problémy," vyhlásil hovorca Talibanu pre televíziu al-Džazíra.