Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Delegáti Červeného kríža sa dostali k ruským aj ukrajinským zajatcom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoljaricová zároveň vyjadrila nádej, že po týchto návštevách bude MVČK umožnený pravidelnejší prístup ku všetkým vojnovým zajatcom.

Ženeva 8. decembra (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) vo štvrtok oznámil, že mu bol nedávno umožnený prístup k ukrajinským a ruským vojnovým zajatcom. Doteraz boli jeho návštevy v zajateckých táboroch veľmi obmedzené a sporadické.

"Minulý týždeň uskutočnil MVČK dvojdňovú návštevu u ukrajinských vojnových zajatcov. Tento týždeň sa uskutoční ďalšia návšteva. V tom istom období sa uskutočnili aj návštevy ruských vojnových zajatcov. Do konca mesiaca sú naplánované ešte ďalšie návštevy," uvádza sa vo vyhlásení MVČK. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

MVČK spresnil, že tieto návštevy umožnili tímom MVČK skontrolovať stav zajatcov a ich prípadnú liečbu a informovať následne ich príbuzných. Delegáti MVČK tiež zajatcom porozdávali rôzne veci - najmä knihy, hygienické potreby, prikrývky a teplé oblečenie.

"Tieto návštevy predstavujú dôležitý pokrok, pretože umožňujú zachovať si ľudskosť počas brutálneho medzinárodného ozbrojeného konfliktu," deklarovala predsedníčka MVČK, švajčiarska diplomatka Mirjana Spoljaricová.

Dodala, že tímy MVČK sú schopné posúdiť, ako sa zaobchádza s vojnovými zajatcami, a uistiť sa, že ich rodiny o nich dostávajú správy.

Spoljaricová zároveň vyjadrila nádej, že po týchto návštevách bude MVČK umožnený pravidelnejší prístup ku všetkým vojnovým zajatcom.

Dodala, že tímy MVČK sa snažia byť v kontakte s rodinami vojnových zajatcov, aby im odovzdali správy o ich blízkych. Ide väčšinou o krátke správy osobného charakteru: niektorí zajatci odkazujú blízkym, aby sa o nich nebáli; iní si zasa pýtajú cigarety, ponožky či sladkosti.

"Pre rodiny, ktoré sa zmietajú v starostiach, je každá z týchto správ svetielkom nádeje. Rodiny vojnových zajatcov potrebujú vedieť, že ich milovaní sú našou najvyššou prioritou a že budeme pokračovať v úsilí získať prístup ku všetkým zajatcom," dodala Spoljaricová.

Podľa Tretej Ženevskej konvencie majú všetci vojnoví zajatci právo na pravidelné návštevy delegátov MVČK. Návštevy, ktoré sa nedávno uskutočnili, sú podľa stanoviska MVČK dôležitým krokom vpred. MVČK však súčasne upozorňuje, že jej delegáti musia mať neobmedzený prístup ku všetkým vojnovým zajatcom, ktorých musia mať možnosť vidieť opakovane a bez svedkov - bez ohľadu na to, kde sú internovaní.