Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Delegáti zjazdu čínskych komunistov rozhodujú o novom ústrednom výbore

Foto: TASR/AP

Predsedníctvo 18. zjazdu strany, vedené budúcim šéfom strany a prezidentom Si Ťin-pchingom, odovzdalo zoznam starostlivo preverených kandidátov delegátom, ktorých je takmer 2300.

Peking 13. novembra (TASR) - Delegáti zjazdu Čínskej komunistickej strany dostali dnes zoznam kandidátov do ústredného výboru pred hlasovaním o novom vedení strany i najľudnatejšej krajiny sveta.

Strana oznámila, že kandidátov na členov výboru je o osem percent viac než ich môžu v stredajšom hlasovaní zvoliť, aj keď presné čísla nezverejnila. Cieľom tohto opatrenia je zaviesť určitú súťaž medzi uchádzačmi po výzvach na väčšiu vnútrostranícku demokraciu v čínskom systéme vlády jednej strany.

Predsedníctvo 18. zjazdu strany, vedené budúcim šéfom strany a prezidentom Si Ťin-pchingom, odovzdalo zoznam starostlivo preverených kandidátov delegátom, ktorých je takmer 2300. Do výboru ich zvolia približne 200, ako ich náhradníkov.

Ústredný výbor následne zvolí 25-členné politbyro a stály výbor politbyra, mocenskú špičku Číny. Stály výbor má v súčasnosti deväť členov, ich počet sa však môže znížiť na sedem. Zjazd tiež vymenuje disciplinárnu komisiu strany a ústrednú vojenskú komisiu, ktorá dohliada na armádu s 2,3 milióna príslušníkov.

Pokým Si Ťin-pchinga a budúceho premiéra Li Kche-čchianga dezignovali za nástupcov Chu Ťin-tchaa a Wen Ťia-paa pred piatimi rokmi, predpokladá sa, že súperenie o ďalšie pozície je intenzívne. Kolujú dohady okrem iného o tom, či sa Chu Ťin-tchao vzdá funkcie predsedu vojenského výboru alebo koľko spojencom sa mu podarí presadiť do stáleho výboru.

Chu Ťin-tchao vyzval minulý týždeň v prejave na otvorení zjazdu na širšie reformy, konkrétne návrhy však nepredložil. Post šéfa strany odovzdá po desiatich rokoch pri moci svojmu nástupcovi v závere zjazdu v stredu a funkciu prezidenta na jar budúceho roka.