Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Delphine Boëlová chce dokázať, že je dcérou belgického kráľa

Kráľovský palác potvrdil existenciu predvolaní na 25. júna, žiadne stanovisko k prípadu však nezverejnil.

Brusel 17. júna (TASR) - Iba nedávno, 6. júna, oslávil belgický panovník, kráľ Albert II. 79. narodeniny. Teraz sa však jeho meno skloňuje v krajine v súvislosti s doteraz bezpríkladnou aférou.

Bruselský súd totiž adresoval monarchovi i jeho potomkom, princovi Philippovi (53) a princeznej Astrid (51) predvolania, aby si na základe podnetu istej ženy, ktorá o sebe tvrdí, že je dcérou kráľa, vynútil od nich genetické informácie. Informáciu priniesla dnes belgická tlačová agentúra Belga i nemecká DPA.

Kráľovský palác potvrdil existenciu predvolaní na 25. júna, žiadne stanovisko k prípadu však nezverejnil.

Albert II. výtvarníčku Delphine Boëlovú, ktorá sa narodila v roku 1968 ako dcéra vydatej barónky, verejne ako svoju dcéru nikdy neuznal. V jednom zo svojich vianočných vystúpení sa však vyznal, že jeho manželstvo s kráľovnou Paolou nebolo vždy šťastné. Kráľa poznajú v Belgicku ako človeka, ktorý si život dokázal užívať.

Známy ústavný právnik Marc Uyttendaele vo vysielaní verejnoprávnej spoločnosti RTBF vyjadril pochybnosti nad tým, že by kráľa mohli povolať na zodpovednosť, pretože ústava krajiny to nepripúšťa.

V krajine, ktorej hrozí rozpad v dôsledku pretrvávajúcich sporov medzi Valónskom a Flámskom, má monarcha mimoriadne stabilizujúcu funkciu. Práve to je podľa znalcov pomerov jeden z hlavných dôvodov skutočnosti, že Albert II. doteraz nerezignoval a ani sa evidentne nechystá na podobný krok.

Panovnícky pár má popri dvoch spomínaných potomkoch ešte syna, princa Laurenta, ktorý je vnímaný ako "čierna ovca rodiny" a ktorý napríklad v uliciach Bruselu už za volantom opakovane upozornil na seba nerešpektovaním predpísanej rýchlosti.