Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

R. VASS: Na GLOBSEC-u očakávame i účasť zástupcu ministra obrany Indie

Foto: TABLET.TV

Hosťami Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz sú zakladateľ bezpečnostnej konferencie GLOBSEC Róbert Vass a projektový manažér GLOBSEC-u Michal Číž.

Bratislava 6. apríla (TABLET.TV) – Medzinárodná bezpečnostná konferencia GLOBSEC 2016 sa uskutoční 15. až 17. apríla v Bratislave. Pôjde už o 11. ročník podujatia, ktoré sa zaoberá globálnou bezpečnosťou a spoluprácou.

„Svet je stále zložitejší a komplikovanejší“, myslí si zakladateľ prestížnej bezpečnostnej konferencie Róbert Vass.

Teroristické útoky v Bruseli či Paríži, veľká vlna migrácie, ktorá otriasa dôverou medzi členmi EÚ a NATO, ale aj vojnové konflikty v Sýrii, na Ukrajine a, samozrejme, informačná vojna, ktorá je v stredoeurópskom regióne pomerne intenzívna. Tieto udalosti za ostatný rok dominovali nielen na poli medzinárodných vzťahov, ale zamávali aj bezpečnostnou situáciou na starom kontinente. Organizátori GLOBSEC-u chcú týmto témam venovať počas konferencie zvýšenú pozornosť.

Ďalšou dôležitou témou konferencie bude podľa organizátorov nadchádzajúci summit NATO vo Varšave. GLOBSEC sa tak stane platformou, na ktorej sa bude diskutovať o témach, ktoré budú dominovať aj summitu NATO.

Organizátori nezabudli ani na slovenské regióny. Aj tento rok plánujú usporiadať podujatie GLOBSEC CITY TALKS, ktoré umožní stretnutie odbornej a laickej komunity s najzaujímavejšími rečníkmi GLOBSEC-u v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Zakladateľ konferencie R. Vass prezradil, že tento rok očakávajú približne tisíc hostí zo sedemdesiatich krajín sveta.

„Záber konferencie je už skutočne globálny. Do Bratislavy prichádza množstvo zahraničných diplomatov, vplyvných médií, think-tankov, politikov. Z Bratislavy sa počas troch dní naozaj stáva centrum pre diskusiu o medzinárodných vzťahoch, o budúcnosti bezpečnosti a o budúcnosti samotnej Európy,“ hovorí R. Vass.

„Tento rok privítame približne desať hláv štátov vrátane prezidentov Rumunska, Slovenska a ďalších krajín,“ priblížil Michal Číž a dodal, že účastníci konferencie sa môžu tešiť aj na ministrov diplomacie z „exotických“ krajín akými sú Turecko a Jordánsko.

„Čo nás veľmi teší, je účasť nemeckej ministerky obrany Nemecka, ktorá sa stretne so svojimi kolegami z V4,“ pokračoval Číž. „Očakávame účasť zástupcu ministra obrany Indie, vysokých predstaviteľov z Japonska, ale aj niekoľko amerických senátorov,“ doplnil Vass.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s moderátorom Pavlom Demešom.