Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demisiu srílanského prezidenta akceptovali, uviedol šéf parlamentu

Na archívnej nsímke v popredí srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa. Foto: TASR/AP

Abévardena uciedol, že v sobotu sa zíde parlament, ktorý začne proces voľby nového prezidenta. Tento proces by mal byť ukončený do siedmich dní, priblížil.

Kolombo 15. júla (TASR) - Demisia srílanského prezidenta Gótábaju Rádžapakšu, ktorú podal formou emailu vo štvrtok po tom, čo tento týždeň utiekol z krajiny, bola prijatá. Uviedol to v piatok predseda parlamentu Mahinda Abévardena, informuje agentúra AFP.

"Gótábaja zákonne rezignoval (z funkcie hlavy štátu)", s účinnosťou od štvrtka, povedal novinárom Abévardena. "Túto rezignáciu som akceptoval," uviedol. Dodal, že v sobotu sa zíde parlament, ktorý začne proces voľby nového prezidenta. Tento proces by mal byť ukončený do siedmich dní, priblížil.

Srílanskí demonštranti obsadili počas víkendových protestov prezidentský palác, na čo Rádžapakša v stredu opustil krajinu. Email o odstúpení poslal krátko po tom, ako pricestoval z Maldív, kam pôvodne odišiel, do Singapuru.

Protestujúci vo štvrtok síce opustili vládne budovy, ktoré obsadili počas víkendu, no sú odhodlaní pokračovať v protestoch dovtedy, kým neodíde z funkcie aj premiér Ranil Vikramasinghe, ktorého Rádžapakša vymenoval vo svojej neprítomnosti za dočasnú hlavu štátu.

Podľa demonštrantov sú obaja títo politici zodpovední za súčasnú bezprecedentnú ekonomickú krízu na Srí Lanke, ktorá spôsobila nedostatok potravín, palív a ďalších životných potrieb. Vikramasinghe však tvrdí, že odstúpi až vtedy, keď vznikne nový kabinet. Protestujúci trvajú na tom, že by malo ísť o vládu národnej jednoty.