Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Demokrati sa domáhajú Trumpových daňových priznaní súdnou cestou

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Demokratický kongresman Neal o Trumpove daňové dokumenty požiadal už v apríli, minister financií Steven Mnuchin však jeho žiadosti nevyhovel.

Washington 2. júla (TASR) - Demokrati v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu podali v utorok federálnu žalobu v snahe získať prístup k daňovým priznaniam amerického prezidenta Donalda Trumpa, informovala agentúra DPA.

Šéf výboru Snemovne reprezentantov pre finančnú legislatívu Richard Neal podal federálnu žalobu proti ministerstvu financií USA a federálnej daňovej správe. Prostredníctvom žaloby sa domáha Trumpových daňových priznaní za obdobie posledných šiestich rokov a súvisiacej dokumentácie.

Demokratický kongresman Neal o Trumpove daňové dokumenty požiadal už v apríli, minister financií Steven Mnuchin však jeho žiadosti nevyhovel. Mnuchin to zdôvodnil tým, že príslušnej žiadosti chýba "legitímny legislatívny účel".

Richard Neal však zdôrazňuje, že daňová správa je zo zákona povinná príslušné dokumenty poskytnúť, ak o ne požiada Kongres. Daňové priznania majú v USA zvyčajne dôverný charakter.

Trump v rozpore s praxou predchádzajúcich prezidentov USA nezverejnil svoje daňové priznania. Demokrati ho preto podozrievajú, že niečo tají.