Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Demokratická starostka Chicaga priznala volebnú porážku

Starostka Chicaga Lori Lightfootová sa na pódiu drží za ruku so svojou manželkou Amy Eshlemanovou, v utorok 28. februára 2023 v Chicagu. Foto: TASR/AP

Oponenti ju kritizovali najmä za zvyšujúcu sa mieru kriminality a oslabenie mestskej ekonomiky v dôsledku pandémie koronavírusu.

Chicago 1. marca (TASR) - Demokratická starostka Chicaga Lori Lightfootová sa stala prvou tamojšou šéfkou magistrátu za 40 rokov, ktorej sa nepodarilo obhájiť mandát aj v ďalšom volebnom období. O výsledku utorkového prvého kola volieb informovala v stredu agentúra AFP.

Lightfootová je Afroameričanka a otvorene sa hlási k homosexuálnej orientácii. Oponenti ju kritizovali najmä za zvyšujúcu sa mieru kriminality a oslabenie mestskej ekonomiky v dôsledku pandémie koronavírusu.

Starostka priznala porážku v utorkových voľbách a uviedla, že "sa modlí za budúceho starostu Chicaga, aby dobre slúžil obyvateľom mesta". O tom, kto ju na čele magistrátu nahradí, sa rozhodne až v aprílovom druhom kole volieb.

Lightfootová stojí na čele tretieho najľudnatejšieho mesta USA od mája 2019. V utorkovom prvom kole volieb ju podporilo len zhruba 17 percent voličov, takže do druhého kola nepostúpila. Celkovo sa o post starostu uchádzalo deväť kandidátov, žiadny však nezískal potrebnú 50-percentnú podporu.

V druhom kole volieb sa proti sebe postavia dvaja demokrati: bývalý šéf chicagských verejných škôl Paul Vallas a bývalý učiteľ Brandon Johnson. Vallasa v utorkových voľbách podporilo približne 34 percent voličov, zatiaľ čo Johnsona zhruba 20 percent, vyplýva z predbežných výsledkoch zverejnených miestnymi médiami.