Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demonštrácia na úvod summitu G7 sa skončila pokojne

Demonštrácia v juhonemeckom meste Garmisch-Partenkirchen, ktorej účastníci žiadali od lídrov skupiny G7 razantnejšie opatrenia na ochranu klímy, sa skončila pokojne. Na akciu dohliadal početný policajný kontingent. Celkovo je v regióne kvôli summitu G7, ktorý sa koná na neďalekom zámku Elmau, nasadených približne 18.000 policajtov. Polícia spresnila, že zadržala dve osoby - jedna z nich bola neplnoletá, druhou bola žena, ktorú po zadržaní postihla nevoľnosť a omdlela.Na snímke polícia dohliada na účastníkov pochodu v nedeľu 26. júna 2022. Foto: FOTO TASR/AP

Polícia spresnila, že zadržala dve osoby - jedna z nich bola neplnoletá, druhou bola žena, ktorú po zadržaní postihla nevoľnosť a omdlela.

Mníchov 26. júna (TASR) - Demonštrácia v juhonemeckom meste Garmisch-Partenkirchen, ktorej účastníci žiadali od lídrov skupiny G7 razantnejšie opatrenia na ochranu klímy, sa skončila pokojne. S odvolaním sa na vyjadrenie polície o tom informovala agentúra DPA, odkiaľ ju prevzala i agentúra TASR.

Na akciu dohliadal početný policajný kontingent. Celkovo je v regióne kvôli summitu G7, ktorý sa koná na neďalekom zámku Elmau, nasadených približne 18.000 policajtov.

Polícia spresnila, že zadržala dve osoby - jedna z nich bola neplnoletá, druhou bola žena, ktorú po zadržaní postihla nevoľnosť a omdlela.

Organizátori uviedli, že na zhromaždenie prišlo približne 2000 ľudí, ale polícia ich počet odhadla na asi 800.

Nedeľňajšia demonštrácia bola zameraná na zmenu klímy a obavy z možnej eskalácie vojny na Ukrajine.

S cieľom apelovať na lídrov priemyselne najrozvinutejších krajín skupiny G7, aby sa viac zasadzovali za boj proti klimatickej zmene, sa už v sobotu zišli tisíce ľudí v Mníchove. Polícia na tejto akcii zadržala 11 ľudí, väčšinu z nich v nedeľu prepustila na slobodu.

Predstavitelia skupiny G7 - Británie, Spojených štátov, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska budú na summite na zámku Elmau rokovať o vojne na Ukrajine, klimatickej zmene, energetických otázkach a prehlbujúcej sa potravinovej kríze.

Summit G7 potrvá do utorka, uzavrela agentúra DPA.