Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

V Los Angeles zatkli okolo 200 účastníkov protestov proti Trumpovi

Žena kričí počas protestu proti novozvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, 9. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Proti zvoleniu Trumpa za prezidenta USA protestovali aj v Berlíne. Turecko varovalo svojich občanov pred cestami do USA kvôli pouličným protestom.

Los Angeles 12. novembra (TASR) - Polícia v meste Los Angeles v americkom štáte Kalifornia dnes zatkla okolo 200 ľudí, ktorí sa v uliciach mesta zúčastnili na protestoch proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta USA. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa polície demonštrácia mala pokojný priebeh. Niektorí z jej účastníkov mali v rukách americké zástavy alebo niesli transparenty s nápisom "Not My President" (Nie môj prezident).

K zatknutiam došlo po tom, ako niektorí demonštranti odmietli poslúchnuť nariadenie polície, aby sa dav rozišiel. Medzi zatknutými sú podľa polície aj traja maloletí, ktorí ešte počas pochodu mestom hodili do policajtov fľaše a poškodili policajné auto.

Podľa AP sa počas tohto víkendu očakávajú v Los Angeles ešte ďalšie protestné zhromaždenia. Avizované sú aj v San Franciscu, či Las Vegas, ako i v ďalších mestách USA a v zahraničí.

Protesty proti Trumpovi vypukli v mnohých amerických mestách prakticky hneď po oznámení výsledkov utorkových volieb, v ktorých prekvapujúco porazil kandidátku demokratov Hillary Clintonovú.

Trump vyvolal počas intenzívnej predvolebnej kampane pobúrenie určitej časti nielen americkej verejnosti mnohými kontroverznými výrokmi vrátane navrhovaného zákazu vstupu moslimom do krajiny, označením Mexičanov za sexuálnych násilníkov a zločincov či plánom výstavby protiimigračného múru na mexicko-amerických hraniciach.

Demonštrácia aj v Berlíne


Približne 300 ľudí sa dnes podvečer zišlo pred americkým veľvyslanectvom v Berlíne, aby protestovali proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta USA.

Ako informovala agentúra AP, akcia mala pokojný priebeh. Časť z prítomných mala v rukách transparenty s nápismi: "Love Trumps Hate" (Láska porazí nenávisť) či "Make Love, Not Trump."

AP pripomenula, že v Nemecku sa na budúci rok konajú voľby do Spolkového snemu, pred ktorými narastá popularita nacionalistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Účastníci dnešnej demonštrácie pri Brandenburskej bráne upozorňovali aj na túto skutočnosť, keďže najmenej jeden z nich mal transparent so sloganom "Nemecko, neurob v roku 2017 rovnakú chybu: AfD = Trump".

Demonštranti protestú proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta USA neďaleko americkej ambasády v Belíne.
Foto: TASR/AP


Spolupredsedníčka AfD Frauke Petryová v piatok uvítala Trumpovo zvolenie za prezidenta a uviedla, že sa tým ponúka "historická príležitosť riešiť chybný globálny ekonomický a sociálny vývoj posledných desaťročí"."
Dosluhujúci prezident USA Barack Obama sa na budúci týždeň v Berlíne stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ďalšími lídrami EÚ. Očakáva sa, že budú diskutovať aj o obavách, ktoré vo svete vyvoláva Trumpovo zvolenie za prezidenta USA.

V Portlande postrelili muža

Neznámy motorista postrelil dnes v skorých ranných hodinách miestneho času v Portlande v štáte Oregon muža, ktorý sa s ním predtým dostal na miestnom moste do verbálneho sporu. Útočník na chlapíka niekoľkokrát vystrelil a spôsobil mu ťažké zranenia, aby následne ušiel z miesta činu vo svojom vozidle.

Zraneného previezli do nemocnice so zraneniami, ktoré však neohrozujú jeho život, informovala tlačová agentúra DPA.

Polícia vyzvala verejnosť, aby neodkladne opustila okolie dejiska streľby.

Iba krátko predtým došlo v Portlande k opätovným demonštráciám proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta USA, pri ktorých demonštranti hádzali na ochrancov poriadku horiace predmety.

Policajti používajú slzotvorný plyn počas protitrumpovho protestu v Portlande
Foto: TASR/AP


Z Portlandu hlásili výtržnosti pri protestoch obyvateľstva už v priebehu predchádzajúcej noci. Polícia, ktorá tam musela použiť slzotvorný plyn, gumové projektily a štipľavé spreje, zadržala 26 osôb.

Zo spravodajstva internetového serveru OregonLive vyplýva, že postrelený muž patril medzi účastníkov demonštrácie v Portlande. Motív streľby je však ešte predmetom policajného vyšetrovania.

Turecko varuje pred cestami do USA


Turecko dnes svojich občanov varovalo pred cestami do USA, pričom ako dôvod uviedlo pouličné protesty proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta USA, ako aj nárast verbálnych a fyzických útokov, ktorých motívom je príslušnosť k rase či ku komunite migrantov.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí dnes na svojej webovej stránke zverejnilo vyhlásenie, v ktorom upozorňuje, že demonštrácie proti Donaldovi Trumpovi "niekedy vyústia do trestných činov a násilností". Informuje tiež, že americké bezpečnostné zložky zadržali mnoho demonštrantov.

Ministerstvo upozornilo, že z oznámení demonštrantov na sociálnych sieťach je zrejmé, že pouličné protesty v USA "budú ešte nejaký čas pokračovať".
Turecko začiatkom novembra kritizovalo rozhodnutie amerických úradov, ktoré nariadili rodinným príslušníkom zamestnancov amerického konzulátu v Istanbule, aby Turecko z bezpečnostných dôvodov opustili. Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu vtedy trval na tom, že "Ankara alebo Istanbul nie sú o nič nebezpečnejšie ako ktorékoľvek mesto v USA".

Od víťazstva Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách boli dejiskom demonštrácií jeho odporcov viaceré americké mestá.