Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Protesty proti prevratu v Sudáne si vyžiadali minimálne päť obetí

Ľudia protestujú v Sudáne 13. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Abdal Fattáh Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny a vyhlásil v krajine výnimočný stav.

Chartúm 13. novembra (TASR) - Sudánske bezpečnostné sily v sobotu použili slzotvorný plyn, aby rozohnali stovky prodemokratických demonštrantov protestujúcich va viacerých mestách proti nedávnemu prevratu. O život pritom prišlo najmenej päť ľudí, pričom jeden z nich zomrel po zásahu ostrou strelou, ďalší sa udusil, keď sa nadýchal slzotvorného plynu.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie výbor sudánskych lekárov.

Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Abdal Fattáh Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny a vyhlásil v krajine výnimočný stav.

Svojím konaním vyvolal ostrú reakciu Západu a vo vlastnej krajine pouličné protesty, ktoré trvajú už tri týždne a ktorých účastníci požadujú obnovenie civilnej vlády a návrat k demokratickej transformácii v krajine.

Súčasné vedenie krajiny proti demonštrantom opakovane zasiahlo silou.

Zdroje OSN podľa AFP v sobotu informovali, že pri násilnostiach, ktoré v Sudáne vypukli po prevrate, prišlo o život najmenej 15 ľudí.

Agentúra AFP konštatovala, že akékoľvek nádeje demonštrantov, že armáda ustúpi, boli zmarené vo štvrtok, keď sa Burhán vymenoval za šéfa novej vládnucej Zvrchovanej rady, ktorá v krajine predstavuje kolektívnu hlavu štátu. Burhán takto z podielu na moci de facto vylúčil hlavný civilný politický blok - Sily za slobodu a zmenu (FFC).

Tento Burhánov krok vyvolal ďalšiu kritiku zo strany Západu a regionálnych organizácií, ktoré okamžite odsúdili už samotný vojenský prevrat, nezákonné zadržanie predsedu vlády, viacerých ministrov, vedúcich predstaviteľov prodemokratického združenia FFC a ďalších zástupcov občianskej spoločnosti.

K protestom v sobotu došlo napriek silnej prítomnosti armády, polície a polovojenských síl v Chartúme, kde boli uzavreté aj komunikácie spájajúce hlavné mesto so susednými mestami, informovali spravodajcovia AFP.

Bezpečnostné sily zablokovali v Chartúme i cesty vedúce k armádnemu veliteľstvu, kde sa v roku 2019 odohralo hromadné zasadnutie, ktoré viedlo k zosadeniu autokratického prezidenta Umara Bašíra.