Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Demonštrácie v Grécku gradujú, počas protestov v Aténach zomrel človek

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Približne 200 demonštrantov, z ktorých časť bola zamaskovaná, hádzalo zápalné fľaše na príslušníkov poriadkovej polície.

Atény 18. októbra (TASR) - Pri nepokojoch počas protestov proti úsporných opatreniam v centre Atén zomrel dnes jeden demonštrant. Muž vo veku 66 rokov dostal podľa lekárov v dave srdcový infarkt a snahy oživiť ho neboli úspešné. Na výtržnostiach, ktoré vyvolali zrážky časti protestujúcich s políciou, sa nepodieľal.

Počas pokojnej demonštrácie desaťtisícov ľudí spustilo približne 500 provokatérov výtržnosti, čo viedlo k zrážkam s políciou a panike, v ktorej sa tisíce ľudí snažili z miesta násilností uniknúť. Výtržníci, z ktorých časť bola zamaskovaná, hádzali zápalné fľaše na príslušníkov poriadkovej polície. Tá následne nasadila slzotvorný plyn a oslepujúce granáty, aby ich rozohnala.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Pri zrážkach na námestí Syntagma pred parlamentom utrpelo zranenia viacero ľudí, polícia zatkla približne 50 predpokladaných útočníkov.

V gréckej metropole a ďalších mestách krajiny vyšli dnes do ulíc desaťtisíce ľudí, aby počas druhého generálneho štrajku v Grécku za tri týždne demonštrovali proti novej sérii úsporných opatrení navrhnutých vládou. V celej krajine zostali zatvorené ministerstvá, školy a početné úrady. Lekári ošetrovali len naliehavé prípady. Postihnutá bola aj letecká, námorná a železničná doprava.