Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Demonštrácie vo Francúzsku sprevádzajú násilnosti

Mladík hádže dopravnú značku na ulici počas zrážok demonštrantov s príslušníkmi poriadkových na demonštrácii proti reforme dôchodkového systému v Nantes, na západe Francúzska 28. marca 2023. Foto: TASR/AP

V meste Nantes hádzali demonštranti rôzne predmety proti bezpečnostným zložkám, ktoré na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn.

Paríž 28. marca (TASR) - Počas ďalších masových protestov proti reforme dôchodkového systému vypukli v utorok v Paríži násilné strety medzi demonštrantmi a políciou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn. Niektorí protestujúci v čiernom oblečení so zahalenými tvárami prepadli obchod s potravinami a založili požiar pri námestí Place de la Nation na východe Paríža. Parížska polícia v utorok zadržala najmenej 22 osôb.

Protesty proti zákonu o reforme dôchodkového systému, ktorý zahŕňa zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, pokračujú vo Francúzsku v utorok už desiaty deň.

V meste Nantes hádzali demonštranti rôzne predmety proti bezpečnostným zložkám, ktoré na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn. V plameňoch sa ocitla pobočka banky aj odpadkové koše v okolí budovy súdu.

Polícia v Lyone na juhovýchode Francúzska zasahovala proti demonštrácii vodným delom. Násilnosti hlásili aj z mesta Lille na severe krajiny, polícia tam tiež zasahovala slzotvorným plynom.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin uviedol, že v utorok bude v uliciach nasadených 13.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek, z toho 5500 v Paríži. Rekordný počet minister zdôvodnil "veľkým rizikom pre verejný poriadok". K protestom v Paríži, ale aj inde, ba sa mohlo pripojiť viac ako 1000 radikálnych výtržníkov - niektorí aj zo zahraničia.