Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Demonštranti na hongkongskom letisku bránili pasažierom v odlete

Lietadlá parkujú na dráhe po zrušení letov počas protestu demonštrantov na medzinárodnom letisku v Hongkongu 12. augusta 2019. Ide o ďalšiu zo série prodemokratických demonštrácií v Hongkongu. Medzinárodné letisko v Hongkongu zrušilo všetky zvyšné pondelňajšie odlety, keďže v jeho hlavnom termináli už štvrtý deň pokračujú protivládne protesty. Pokračovať sa bude iba v tých odletoch, pri ktorých bol skompletizovaný check-in, uviedlo letisko vo vyhlásení. Hongkongom v posledných troch mesiacoch otriasajú takmer denne mohutné násilné demonštrácie proti návrhu zákona, ktorý by umožňoval vydávanie ľudí z mesta na súdne konania na komunistickou stranou kontrolovaných súdoch v Číne. Foto: TASR/AP

Letisko zrušilo pre pokračujúce demonštrácie všetky utorkové odlety.

Hongkong 13. augusta (TASR) - Prodemokratickí demonštranti blokovali v utorok pasažierov v odletových bránach v niekoľkých častiach medzinárodného letiska v Hongkongu. Stalo sa tak deň po tom, ako vzhľadom na prítomnosť tisícov demonštrantov museli na tomto medzinárodnom letisku zrušiť všetky lety.

V oboch termináloch letiska protestujúci v utorok bránili pasažierom v prístupe k odletovým bránam, aj keď niekoľkým desiatkam cestujúcich sa podarilo cez nich pretlačiť, uviedla agentúra AFP.

Letisko po pondelkovom ochromení oznámilo, že plne obnovuje svoju prevádzku. Väčšina z protestujúcich odišla krátko po polnoci a v utorok ráno sa tam nachádzalo zhruba 50 demonštrantov. Popoludní miestneho času sa však aktivisti na základe výzvy znova vrátili do priestorov letiska, aby sa zapojili do ďalšieho protestu.

Hongkonské demonštrácie a nepokoje nevykazujú žiadne znaky zoslabenia - ani dva mesiace po tom, ako ich vyvolal kontroverzný návrh zákona, ktorý by umožnil vydávanie obyvateľov Hongkongu podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny.



Letisko zrušilo pre pokračujúce demonštrácie všetky utorkové odlety


Medzinárodné letisko v Hongkongu zrušilo popoludní všetky zvyšné utorňajšie odlety, keďže v jeho hlavnom termináli už piaty deň pokračujú protivládne protesty.

Predstavitelia letiska konkretizovali, že pozastavili check-in pre všetky odlety s tým, že odlety pri ktorých bol check-in ukončený, by sa ešte mali uskutočniť.

Z ich vyhlásenia ďalej vyplýva, že opatrenie by sa nemalo plošne týkať príletov, hoci mnohé z nich už boli pre protesty tiež zrušené, píše agentúra AP.

V oboch termináloch letiska bránili v utorok prodemokratickí demonštranti pasažierom v prístupe k odletovým bránam, aj keď niekoľkým desiatkam cestujúcich sa podarilo cez nich pretlačiť.

Letisko po pondelkovom ochromení najskôr oznámilo, že plne obnovuje svoju prevádzku. Väčšina z protestujúcich totiž odišla krátko po polnoci a v utorok ráno sa tam nachádzalo zhruba 50 demonštrantov. Popoludní miestneho času sa však aktivisti na základe výzvy znova vrátili do priestorov letiska, aby sa zapojili do ďalšieho protestu a požadovali tam demokratické reformy a nezávislé vyšetrovanie údajnej policajnej brutality.

Svoje znepokojenie vyjadrila v tejto súvislosti aj vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorá je podľa slov svojho hovorcu "znepokojená vývojom situácie v hongkonskej špeciálnej administratívnej oblasti, ako aj eskaláciou násilia, ku ktorej tam v posledných dňoch došlo".

Bacheletová tiež vyzvala na "okamžité, nezávislé a nestranícke vyšetrenie" údajného použitia neprimeranej sily pri zákrokoch bezpečnostných zložiek voči demonštrantom.

Hongkonské demonštrácie a nepokoje nevykazujú znaky zoslabenia ani dva mesiace po tom, ako ich vyvolal kontroverzný návrh zákona, ktorý by umožnil vydávanie obyvateľov Hongkongu podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny.

Polícia v Hongkongu zasahovala na letisku, demonštranti zadržali tajného


Polícia v Hongkongu uskutočnila v utorok dva pokusy vytlačiť z príletovej haly tamojšieho letiska približne 5000 ľudí, ktorí sa tam zhromaždili a narušili prevádzku jedného z najrušnejších letísk na svete. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Prvý pokus polície demonštranti odrazili a policajtov vytlačili. Druhý zásah uskutočnila jednotka policajných ťažkoodencov, ktorí pred letiskovou halou viacerých demonštrantov s použitím donucovacích prostriedkov vrátane korenistého spreja zadržali. Zásah, ktorý sa odohral najmä pred halou, bol však prerušený a policajti letisko opustili. Demonštranti sa vstupy do haly pokúsili zatarasiť vozíkmi na batožinu.

Naopak, demonštrantom sa v letiskovej hale údajne podarilo identifikovať policajta v civile, ktorého zadržali a zviazali mu ruky. Následne ho podrobili improvizovanému výsluchu a prehľadali mu osobné veci.