Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Demonštranti pálili izraelskú vlajku, nechcú normalizáciu vzťahov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sudán sa 6. januára 2021 stal treťou arabskou krajinou, ktorá podpísala Abrahámove dohody o normalizácii vzťahov s Izraelom.

Chartúm 17. januára (TASR) - Desiatky Sudáncov pálili v nedeľu izraelskú vlajku počas demonštrácie proti nedávnemu podpísaniu dohody o normalizácii vzťahov so židovským štátom, informovala agentúra AFP.

Demonštranti sa zhromaždili pred budovou vlády v hlavnom meste Chartúm, skandovali protiizraelské heslá a niesli transparenty s nápismi "normalizácia je zrada" a "normalizácia je zločin".

Demonštranti niesli aj transparenty vyzývajúce na zrušenie tzv. Abrahámových dohôd, ktoré označili za nástroj vydierania zo strany USA.

Sudán sa 6. januára 2021 stal treťou arabskou krajinou, ktorá podpísala Abrahámove dohody - sprostredkované Spojenými štátmi - o normalizácii vzťahov s Izraelom. Vlani tak učinili Spojené arabské emiráty a Bahrajn.

Sudán podpísal dohody necelý mesiac po tom, ako Spojené štáty oficiálne vyradili Sudán z amerického zoznamu krajín podporujúcich terorizmus.