Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Demonštranti vo Varšave obvinili Putina z vraždy svojho prezidenta

Demonštrácia v Poľsku Foto: TASR/AP Photo

Niektorí Poliaci sú presvedčení, že Kaczynského zavraždilo Rusko, ktoré tak chcelo umlčať tohto silného oponenta Moskvy.

Varšava 10. apríla (TASR) - Približne 200 Poliakov dnes počas zhromaždenia pred ruskou ambasádou vo Varšave skandovalo obvinenia voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštrácia sa uskutočnila v predvečer tretieho výročia leteckej katastrofy v ruskom meste Smolensk, pri ktorej zahynulo 96 ľudí, vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczynského a ďalších popredných predstaviteľov štátu a významnej časti poľskej generality.

Protest zorganizoval pravicový denník Gazeta Polska. Demonštranti kričali "Putin je vrah!" a "Trest pre vrahov". Budovu ruskej ambasády strážila poľská zásahová polícia.

Poľskí vyšetrovatelia pripisujú veľkú časť viny za nešťastie poľským pilotom, ktorí sa napriek varovaniu ruských dispečerov pokúsili pristáť v hustej hmle, avšak niektorí Poliaci sú presvedčení, že Kaczynského zavraždilo Rusko, ktoré tak chcelo umlčať tohto silného oponenta Moskvy.

Zhromaždení demonštranti obvinili ruského lídra z vraždy svojho prezidenta pri leteckej katastrofe, ktorá sa odohrala v roku 2010. Jeden z nich, 56-ročný Jerzy Szarwark, povedal: "Zabili nášho prezidenta, zabili poľskú elitu."

Beata Slawinská uviedla, že Západ nedokáže pochopiť ruskú motiváciu tak ako Poliaci, pretože ľudia zo Západu "nemajú žiadnu skúsenosť s ruskou okupáciou". Ďalšia protestujúca, Joanna Kazmareková, vyjadrila hnev zo skutočnosti, že Rusko doposiaľ nevrátilo vrak lietadla Poľsku. V tejto veci vyvíja tlak na Moskvu aj poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski.