Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Abcházsku žiadali odstúpenie prezidenta

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a abcházsky prezident Raul Chadžimba. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry TASS demonštranti nesúhlasia s výsledkami prezidentských volieb, ktoré sa v Abcházsku konali v septembri 2019.

Moskva 9. januára (TASR) - Stovky demonštrantov v Abcházsku žiadali vo štvrtok odstúpenie prezidenta Raula Chadžimbu. Niektorí sa pokúsili preniknúť do budovy prezidentskej administratívy v tamojšej metropole Suchumi, pričom došlo k potýčke s ochrankou, informovala agentúra AP.

Chadžimba, ktorý bol vlani septembri po druhý raz zvolený za prezidenta Abcházska, odštiepeneckej gruzínskej provincie, označil demonštráciu za pokus o prevrat.

Podľa agentúry TASS demonštranti nesúhlasia s výsledkami prezidentských volieb, ktoré sa v Abcházsku konali v septembri 2019.

V druhom kole volieb získal Chadžimba 47,39 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho rival Alchaz Kvicinija 46,17 percenta, vyplýva z údajov volebnej komisie.

Kvicinija v septembri podal na Najvyšší súd Abcházska žalobu s cieľom vyhlásiť výsledky hlasovania za nezákonné. Súd ju ale zamietol. Kvicinija sa v októbri voči rozhodnutiu odvolal. Súd vo štvrtok 9. januára obnovil konanie ohľadne žaloby.

Abcházsko sa odtrhlo od Gruzínska začiatkom 90. rokov 20. storočia, keď sa zrútil Sovietsky zväz. Po krátkej vojne s Gruzínskom v roku 2008 Moskva upevnila svoju kontrolu nad Abcházskom, ako aj Južným Osetskom, ďalším gruzínskym separatistickým regiónom.

Rusko koncom augusta 2008 uznalo nezávislosť oboch regiónov a umiestnilo v nich svojich vojakov.