Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Argentíne kritizujú Mileia za popieranie činov junty

Stovky argentínskych aktivistov sa vo štvrtok 23. novembra 2023 zhromaždili v Buenos Aires, aby odsúdili názory novozvoleného prezidenta Javiera Mileia na zmiznutie desiatok tisíc ľudí v časoch vojenskej diktatúry. Foto: TASR/AP

Protestujúci sa pripojili k skupine matiek, ktoré sa každý štvrtok schádzajú a demonštrujú pred prezidentským palácom Casa Rosada.

Buenos Aires 24. novembra (TASR) - Stovky argentínskych aktivistov sa vo štvrtok zhromaždili v Buenos Aires, aby odsúdili názory novozvoleného prezidenta Javiera Mileia na zmiznutie desiatok tisíc ľudí v časoch vojenskej diktatúry.

Protestujúci sa pripojili k skupine matiek, ktoré sa každý štvrtok schádzajú a demonštrujú pred prezidentským palácom Casa Rosada.

Podľa agentúry AFP medzi účastníkmi bola i 89-ročná Carmen Ramirová, ktorá stále nevie, kde sa nachádza jej manžel a najstarší syn. Táto žena v súvislosti s Mileiovými výrokmi varovala pred "popieraním" faktov zo strany budúcej vlády.

Ako pripomenula AFP, vojenský režim v Argentíne bol jedným z najbrutálnejších, aké Latinská Amerika zažila v 60. až 80. rokoch 20. storočia.

Mnohí ľudia obvinení z príslušnosti k disentu alebo zo sympatizovania s ním boli zabití alebo zmizli, pričom niektorí boli vyhodení z lietadiel do rieky Rio de la Plata alebo do Atlantického oceánu v rámci takzvanej "špinavej vojny" armády proti ľavicovým aktivistom.

Od roku 2006, keď sa po desaťročí kontroverzných amnestií obnovilo stíhanie viacerých predstaviteľov diktatúry, bolo za zločiny proti ľudskosti odsúdených viac ako 1000 ľudí.

Milei však označil obdobie diktatúry za "vojnu", v ktorej boli spáchané "excesy".

Ramirová však v rozhovore pre AFP oponovala, že "to bola genocída. Nebola to vojna". Upozornila, že mnohé matky už zomreli bez toho, aby vedeli, čo sa stalo s ich deťmi. "Ja tiež neviem, čo sa stalo s mojimi," dodala s tým, že je odhodlaná zúčastňovať sa na pochodoch matiek až do konca svojho života.

Milei, ktorý je označovaný za nezávislého libertariána, bude do úradu hlavy štátu inaugurovaný v decembri.