Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Libanone protestovali proti vysokým životným nákladom

Libanonskí protivládni demonštranti sa bijú s libanonskými vojakmi počas blokády hlavnej diaľnice v meste Zúk Mosbeh, severne od Bejrútu 27. apríla 2020. Libanon čelí najhoršej ekonomickej kríze za posledné roky. Protesty prebiehajú v Libanone už niekoľko mesiacov a sú cielené na politické elity, ktoré sú v krajine pri moci už od občianskej vojny v rokoch 1975-90. Mnohí obyvatelia obviňujú tieto elity z korupcie a zlého hospodárenia. Foto: TASR/AP

Protestujúci bez povinných rúšok zablokovali cestu spájajúcu hlavné mesto Bejrút so severom krajiny, pričom pálili pneumatiky a vyzývali na revolúciu.

Bejrút 27. apríla (TASR) - Desiatky demonštrantov v Libanone zablokovali v pondelok kľúčové cestné spojenia v proteste proti devalvácii meny a vysokým životným nákladom. Informovala o tom agentúra DPA.

Protesty v Libanone pokračujú už druhý deň napriek obmedzeniam pohybu, ktoré vláda zaviedla v boji proti koronavírusu.

Protestujúci bez povinných rúšok zablokovali cestu spájajúcu hlavné mesto Bejrút so severom krajiny, pričom pálili pneumatiky a vyzývali na revolúciu.

Libanonskí protivládni demonštranti sa bijú s libanonskými vojakmi počas blokády hlavnej diaľnice v meste Zúk Mosbeh, severne od Bejrútu 27. apríla 2020. Libanon čelí najhoršej ekonomickej kríze za posledné roky. Protesty prebiehajú v Libanone už niekoľko mesiacov a sú cielené na politické elity, ktoré sú v krajine pri moci už od občianskej vojny v rokoch 1975-90. Mnohí obyvatelia obviňujú tieto elity z korupcie a zlého hospodárenia.
Foto: TASR/AP


Libanonská libra sa minulý týždeň prepadla na historicky najnižšiu úroveň. Jeden americký dolár sa vymieňa približne za 4000 - 4300 libanonských libier. Banky pritom musia dodržiavať dve desaťročia starý fixný kurz, ktorý hodnotu jedného amerického doláru stanovuje na 1507,5 libanonskej libry.

"Za moju výplatu si kúpim dve škatule mlieka," napísal jeden z demonštrantov na plagát.

"Nemám peniaze, aby som nakŕmila svoje deti," kričal ďalší účastník.

Protestujúci vyzývali ľudí, aby neposlúchali nariadenia vlády v súvislosti s koronavírusom.

"Zomierame tak či tak, s koronavírusom alebo bez neho," uviedol podľa DPA ďalší z demonštrantov.

Armáde sa po potýčke s demonštrantami podarilo cestnú komunikáciu opäť otvoriť.

Libanonom zmietajú protesty od 15. októbra 2019. Demonštranti žiadali úplnú výmenu politickej elity, ktorá je považovaná za neschopnú, skorumpovanú a konajúcu len pre osobný zisk a prospech. Demonštrácie viedli k demisii predsedu vlády Saada Harírího.

Koncom januára bola vymenovaná nová vláda zložená z odborníkov, ktorú vedie Hasán Dijáb. Jednou z jej priorít je hľadanie spôsobu, ako dostať Libanon z najhoršej hospodárskej a finančnej krízy od občianskej vojny v rokoch 1975 – 1990.

Mnohí demonštranti však odmietajú aj tento nový kabinet a obviňujú vládnucu elitu z ignorovania požiadaviek, ktoré zahŕňajú nezávislú vládu a skoncovanie s korupciou.