Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Srbsku podporili protikorupčné prokurátorky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spomínané prokurátorky pre srbské médiá uviedli, že boli preradené z protikorupčného úradu na iné oddelenia po tom, ako nariadili zadržanie podozrivých osôb.

Belehrad 2. marca (TASR) - Približne 2000 ľudí vo štvrtok demonštrovalo v srbskom Belehrade na podporu dvoch prokurátoriek, ktoré boli vymenené pri vyšetrovaní korupcie v srbskej štátnej energetickej spoločnosti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Organizátori protest propagovali heslom "Nevzdáme sa našich Láur". Odkazovali tak na šéfku Európskej prokuratúry (EPPO) Lauru Kövesiovú, ktorá bola odvolaná z funkcie šéfky Národného protikorupčného riaditeľstva v rodnom Rumunsku, pretože začala stíhať aj desiatky politikov.

Demonštranti sa zhromaždili pred budovou srbskej vlády a kričali "zlodeji" a následne pokračovali k budove prokuratúry. Žiadali obnovenie funkcie oboch prokurátoriek a odvolanie ich nadriadených.

Spomínané prokurátorky pre srbské médiá uviedli, že boli preradené z protikorupčného úradu na iné oddelenia po tom, ako nariadili zadržanie podozrivých osôb. Belehradská vrchná prokuratúra však trvá na tom, že boli preradená v rámci rutinných procedúr.

Predpokladá sa, že korupcia je v Srbsku veľmi rozšírená. Tamojšia populistická vláda totiž prakticky neohrozene vládne už desať rokov a pod jej kontrolou sú vládne inštitúcie i mainstreamové médiá.

Napriek tomu, že sa Srbsko v rámci snahy o vstup do Európskej únie zaviazalo zlepšiť právny systém a bojovať proti korupcii, jeho súdny systém je stále neefektívny a vystavený politickým a iným vonkajším vplyvom, analyzuje AP.