Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Demonštranti vtrhli do opevnenej zelenej zóny aj budovy parlamentu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Muktadá Sadr sa nedávno stiahol z politického diania napriek domu, že v októbrových parlamentných voľbách získalo jeho hnutie väčšinu kresiel.

Bagdad 27. júla (TASR) - Stovky irackých demonštrantov vtrhli v stredu do sídla parlamentu v prísne stráženej štvrti v hlavnom meste Bagdad a skandovali heslá proti Iránu. Išlo o protest proti výberu nominanta na post premiéra z Teheránom podporovaných strán, informovala agentúra AP.

Množstvo demonštrantov bolo z radov stúpencov vplyvného šiitského duchovného Muktadá Sadra, pričom niektorí z nich sa v sídle parlamentu prechádzali po stoloch a mávali irackými vlajkami. Ďalší držali Sadrove portréty.

Poslanci irackého parlamentu sa v tom čase nenachádzali v budove. Boli tam len členovia bezpečnostných zložiek, ktorí zjavne nevynaložili veľké úsilie, aby demonštrantom zabránili vniknúť dovnútra, píše AP.

Išlo o doposiaľ najväčší protest od volieb, ktoré sa v krajine konali vlani v októbri. Demonštranti protestovali proti nedávnej nominácii Muhammada Súdáního na post premiéra z koalície podporovanej Teheránom, šiitskými stranami a ich spojencami.

Muktadá Sadr sa nedávno stiahol z politického diania napriek domu, že v októbrových parlamentných voľbách získalo jeho hnutie väčšinu kresiel.

V zelenej zóne sa nachádzajú vládne úrady a zahraničné veľvyslanectvá. Poriadková polícia proti demonštrantom vonku nasadila vodné delá. Protestujúci skandovali: "Sudání, preč!".

Dočasný iracký premiér Mustafá Kázimí vyzval demonštrantov, aby sa upokojili a stiahli zo zelenej zóny.