Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Demonštranti zaútočili na väzenie Talibanu, traja ľudia zahynuli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych úradov militanti z Talibanu pred dvoma týždňami hromadne znásilnili 14-ročné dievča.

Kábul 4. augusta (TASR) - Najmenej traja ľudia zahynuli a niekoľko ďalších utrpelo zranenia, keď rozhnevaní demonštranti zaútočili v pondelok večer na väznicu v afganskej provincii Tachár, ktorú ovláda militantné hnutie Taliban. V utorok o tom informovali miestne úrady, na ktoré sa odvolala agentúra DPA.

Podľa miestnych úradov militanti z Talibanu pred dvoma týždňami hromadne znásilnili 14-ročné dievča, zatiaľ čo druhému dievčaťu sa podarilo ujsť.

Talibovia priznali, že sa tento incident odohral, avšak popierajú, že podozriví sú členmi ich militantného hnutia.

Po protestoch rodinných príslušníkov obetí a miestnych občanov najprv Taliban zadržal štyroch podozrivých a prisľúbil, že ich patrične potrestá.

V pondelok sa však hnutie pokúsilo premiestniť podozrivých do susedného väzenia v provincii Kundúz. V reakcii na to miestni občania, ktorí pre údajných páchateľov žiadajú trest smrti, zaútočili na väznicu.

Hovorca miestnej polície uviedol, že pri večernej zrážke militantov a demonštrantov zahynuli traja ľudia a siedmi ďalší utrpeli zranenia.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid povedal, že pred vynesením rozsudku sa musia súdu odovzdať príslušné dokumenty a dôkazy.

"Občania sú precitlivení a chcú, aby sa rozhodnutie spravilo bez ukončenia právnych postupov. Ľuďom sme to sľúbili a preto sme odhodlaní potrestať tých, ktorí budú uznaní za vinných," dodal Mudžáhid.